Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v únoru klesla na 4,8 procenta

8. březen 2019

Uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském kraji ubylo. Bez práce je podle aktuálních statistik Úřadu práce téměř 41 tisíc lidí, což je o 500 méně než v lednu.

Moravskoslezský kraj má přesto nejvyšší podíl nezaměstnanosti v republice. Podle Vladany Piskořové z krajské pobočky úřadu práce nezaměstnanost v únoru klesá každoročně, ovlivňuje to i nástup sezónních prací.

„Když porovnám posledních šest únorových hodnot, nezaměstnanost nám v té době vždy klesala. Ale letošní úbytek byl druhý nejnižší,“ upozorňuje Piskořová.

Nezaměstnaných ubylo ve všech okresech, nejvýraznější pokles byl na Bruntálsku. Lidí bez práce je méně také na Frýdecko-Místecku, Opavsku a Novojičínsku. Zaměstnavatelé shánějí lidi hlavně do technických profesí.

„Největší zájem je zejména pomocné technické profese, a to jednak o pomocné pracovníky ve výrobě, dále o montážní dělníky, pomocné dělníky v lesnictví, nebo uklízeče,“ vyjmenovává Vladana Piskořová.

V celém Česku nezaměstnanost klesla na 3,2 procenta z lednových 3,3 procenta. Bez práce bylo 241 tisíc lidí, což bylo v únoru nejméně od roku 1997.

autor: pdu
Spustit audio

Související