Nezaměstnanost v moravskoslezském regionu v září klesla

8. říjen 2018 13:43

Nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji stále ubývá. Ke konci září se průměrná nezaměstnanost v regionu snížila o desetinu procentního bodu na 4,6 procenta. Celkový počet lidí bez práce klesl pod hranici 40 tisíc.

Nezaměstnanost se snížila ve všech okresech, nejvíce v Ostravě. Volných je sice více než na konci letních prázdnin, ale nárůst už není tak prudký jako dříve. Nejnižší nezaměstnanost má v regionu stále Novojičínsko – 2,8 a nejvyšší Karvinsko – rovných 7 procent.

Jak potvrdila Vlada Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce, nezaměstnanost se snížila i přesto, že začíná přibývat těch, kteří o místo přišli. Za poslední měsíc to bylo téměř šest tisíc lidí.

„Což je druhý letošní nejvyšší počet. Na druhé straně evidenci ukončilo více než sedm tisíc nezaměstnaných a z nich 62,2 procenta nastoupilo do zaměstnání nebo začalo podnikat,“ dodala Piskořová.

Celorepubliková nezaměstnanost klesla o desetinu procentního bodu na tři procenta. Bez práce bylo v září 224 tisíc lidí, což byla nejnižší hodnota pro tento měsíc od roku 1996.

autor: mrk
Spustit audio

Související