Neziskovky na Ostravsku pomáhají stále většímu počtu rodin s pořízením školních pomůcek

6. září 2022 07:50

Na Ostravsku přibývá rodin, které s obtížemi pořizují svým dětem školní pomůcky. Jejich rozpočty jsou kvůli zdražování stále napjatější. Stále více z nich se proto obrací o pomoc i na neziskovky. Pouzdra, kružítka nebo pastelky jim dávají třeba ve sdružení Vzájemné soužití.

Ve skladu Vzájemného soužití je v krabicích naskládáno vše potřebné. „Máme tady pouzdra už vybavená propiskami a tužkami – v různých barvách pro holky a kluky, aby měli aspoň základní vybavení, kružítko, gumu, je tam strouhátko,“ vyjmenovává Pavla Vjačková, která pomůcky dětem vydává.

Zájem je velký. „Rodiče se na nás obrací hlavně v posledních dnech. I když od státu dostali dávku pět tisíc, tak když nakoupí aktovky, oblečení do školy, tak pak mají zájem i o tyto školní pomůcky. Až po nástupu do školy vlastně rodiče přesně vědí, co ty děti potřebují. Takže budou za námi postupně přicházet,“ dodává Vjačková.

„Očekávám, že teď to budou ukrajinské děti, máme jich už kolem čtyřiceti. A potom ti naši běžní klienti, těch bude více, protože ceny všeho rychle rostou,“ říká šéf Vzájemného soužití Kumar Vishwanathan.

Kromě školních pomůcek sem chodí stále více lidí i pro potravinovou pomoc.

Spustit audio

Související