Neznámí vandalové poškodili pamětní desku Jana Palacha na Smrku

10. květen 2022

Zatím neznámý pachatel poničil památník a desku Jana Palacha na hoře Smrk v Beskydech. V roce 2019 na 50. výročí smrti Palacha ji tam instalovala obec Ostravice spolu se skauty a horskou službou. Poničenou žulovou desku našli policisté o kousek dál v lese.

„Nahlásil mi to občan, že je to tam zničené. A poslal mi k tomu fotku. Poslala jsem tam policii, protože ta deska stojí skoro 13 tisíc. Teď řeším svoz té desky, aby se opravila,“ upřesňuje starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL).

Památník Jana Palacha

Palachovu desku obec Ostravice společně se skauty a Horskou službou Beskydy instalovala v roce 2019, kdy uplynulo 50 let od jeho smrti. Původní deska totiž byla rozbitá a obec se tak rozhodla, že u příležitosti významného výročí nechá zhotovit novou.

Smrk je po Lysé hoře druhá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd. V dobách normalizace vznikly na hřebeni Smrku lidové pomníčky studenta Jana Palacha a zpěváka Johna Lennona.

Památník Johna Lennona na Smrku

Umístěny byly podle starostky na špatně dostupných místech, což umožnilo, aby se tam scházeli především lidé z beskydského a podbeskydského disentu. Kdo a kdy pomníčky vytvořil, není zcela jasné.

„Pomníček nikomu nepatří, byla to záležitost, která tam vznikla za doby disentu,“ připomněla starostka. Ke dvěma předešlým pomníčkům přibyl v roce 2004 i kamenný pomníček věnovaný památce hokejisty a hokejového trenéra Ivana Hlinky.

Spustit audio

Související