Nikdy nezapomenu na dětství v chatové osadě Včelín, říká kolínský rodák moderátor Jiří Chum

4. březen 2022

Moderátor Jiří Chum se narodil v Kolíně. Po prvním stupni základní školy se s rodiči odstěhoval do Hradišťka, kousek za Kolín. Aby se pak do svého rodného města vrátil zpátky na střední školu. Když dospíval, objevil kouzlo rozhlasového éteru v tehdy nově vzniklém soukromém rádiu v nedalekých Poděbradech. Práce v médiích ho sice nakonec zavála do Prahy, ale do Kolína se za svou rodinou dodnes rád vrací.

Jiří Chum vystudoval v Kolíně střední podnikatelskou školu a chvíli dokonce opravdu sám podnikal. Hned po studiích si otevřel přímo na náměstí restauraci. Nakonec ho ale přeci jen zlákala moderátorská profese, o které prý snil už odmalička. „Tehdy jsem každý víkend jezdil s babičkou do chatové osady Včelín, kousek od Kolína. A tam byl tranzistorák, kde vysílali pohádky. A mě to vždycky hrozně přitahovalo,“ vzpomíná moderátor.

Stejně jako na celou chatovou osadu, kde strávil velkou část svého dětství. „V té době tam byla spousta úlů, ty už tam dnes nejspíš nejsou, a také spousta šikovných lidí, kteří se navzájem znali. My jsme o tu chatu nakonec přišli, protože babička ji musela prodat. Ale já tam i dnes občas zajedu a tajně se dívám přes plot, jak to tam vypadá,“ říká Jiří Chum.

Jiří Chum a Pavel Vítek

Část svého dětství strávil v Hradišťku, kam se jeho rodina přestěhovala. „Bydleli jsme v domě u velkého písečného jezera. A tam jsme s klukama vyváděli hrozný lumpárny. Když se tam ještě těžil písek, byly tam pontony a do té pískovny se samozřejmě nesmělo. Ale my jsme tam byli v podstatě furt. A lezli jsme po těch bagrech, skákali jsme z nich a podplavávali ty pontony,“ vypráví moderátor s úsměvem.

Od malička chodím rád po hřbitovech

Rád ale vzpomíná i na samotný Kolín. „Má krásné historické náměstí. A také kostnici za kostelem sv. Bartoloměje. A židovský hřbitov. Nevím proč, ale já už od dětství hrozně rád chodím po hřbitovech.“ Ten kolínský je po starém židovském hřbitově v Praze druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v Čechách.

Na výlety se podle Jiřího Chuma vždycky jezdívalo hlavně do okolních měst. „Třeba na Zámek Kačina. To je nádherné místo. Navíc můj bratr tam měl svatbu, takže k němu mám i osobní vztah. Anebo samozřejmě do Kutné Hory. A také do Poděbrad. Tam dokonce můžete dojet z Kolína podél Labe na bruslích nebo na kole,“ říká moderátor.

Jak se dostal do kolínského ochotnického divadla, ve kterém strávil deset let, a jaké bylo jeho podnikání v gastronomii, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio