Nikolaj Vasiljevič Gogol: Jak se rozkmotřil Ivan Nikiforovič s Ivanem Ivanovičem

12. září 2020

Slavný prozaik a dramatik Nikolaj Vasiljevič Gogol je ikonickou postavou ruské klasické literatury. Narodil se na Ukrajině v roce 1809 v rodině ukrajinského spisovatele a mládí prožil v rodinném šlechtickém sídle Vasilevka. Málokdo ví, že původní jméno proslulého romanopisce znělo Mikola Hohol.

Po studiích žil Gogol od roku 1828 v Petrohradu. Jako absolvent něžinského gymnázia se uplatnil nejprve jako ministerský úředník, pak jako univerzitní profesor, ale avšak jeho nesmrtelnost zajistila mu jeho tvorba dramatická, novelistická a romanopisecká. Od roku 1835 se už věnoval jen literatuře.

Osoby a obsazení: Arnošt Goldflam (Ivan Nikiforovič), Miroslav Středa (Ivan Ivanovič), Miriam Kantorková, Ivan Řezáč, Jiří Knot, Martin Písařík, Jaroslav Kepka a Pavel Soukup
Připravili: Zdena Bratršovská a František Hrdlička
Dramaturgie: Alena Zemančíková
Překlad: Jarmila Fromková
Zvuková spolupráce: Josef Plechatý a Jitka Kundrumová
Režie: Dmitrij Dudík
Natočeno: 2013

Nejplodnější dobou Gogolova života byl počátek třicátých let 19. století. V roce 1831 a 1832 vyšly dva svazky Večerů na statku nedaleko Dikaňky, v roce 1835 dva sborníky – Arabesky a Migorod, v nichž se vyskytují příběhy s motivy jednak ukrajinskými, jednak petrohradskými. Gogol je literárním objevitelem úřednického sídelního města, mistrem tragicky vyhrocené realistické povídky, kritikem duchovního světa malých lidí velkoměsta. Puškin v něm viděl svého pokračovatele.

V roce 1836 se poprvé hrála v Petrohradu Gogolova satirická komedie „Revizor“ s ústřední postavou žvanila Chlestakova. V té době odchází Gogol do ciziny, kde s krátkou přestávkou žil až do roku 1852, kdy v Moskvě umírá.

Spustit audio