Nízké teploty mangu nesvědčí. Nechte ho dozrát v papírovém sáčku s banánem nebo jablkem

31. květen 2023

Mango je vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou sladkou, aromatickou chutí. To nejsladší na světě se pěstuje na Filipínách. Z našich obchodů si většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je skladovat, aby dozrály a nezačaly brzy hnít?

Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní samo dozraje, nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mangu nesvědčí.

Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem na jeden den do papírového sáčku. Ostatně i na mangovníku se plody před dozráním ručně balí do novinového papíru.

Vyzkoušet můžete i trik z indické kuchyně, kde je mango oblíbenou surovinou. Nedozrálé plody tam celé zasypávají syrovou rýží – stačí je takto ponechat zhruba 6 hodin.

Mango je skvělou zásobárnou vitamínu C. 200 g čerstvého manga obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. A výborně chutná i sušené!

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.