Nižším sportovním soutěžím opět hrozí nedohrání sezóny

15. březen 2021 07:10

Druhý rok za sebou hrozí nedohrání nižších fotbalových soutěží mužů, žen i mládeže. Vzhledem k současnému nouzovému stavu ani teoreticky není možné do 30. června vše dohrát.

Z posledních dvanácti měsíců fotbalisté a fotbalistky na nižších a mládežnických úrovních – tedy těch neprofesionálních – hráli své soutěže pouhé dva měsíce. A výhled na dokončení této sezony je pro ně stejně jako loni neradostný.  Původně se mělo začít hrát už v únoru, ale teď je reálný spíš květen.

„Když bude možno začít s tréninkem a potom za nějaké dva, tři nebo čtyři týdny odehrát zápasy, protože všichni minimálně půl roku stojí, netrénují a nejde rovnou skočit do zápasů, tak ta sezóna by mohla začít snad v květnu,“ přemýšlí předseda Moravskoslezského fotbalového svazu Karel Kula, bývalý československý reprezentant.

Na hraně existence

Do březnové uzávěry okresů se poloprofesionální třetiligoví fotbalisté Odry Petřkovice scházeli alespoň na tréninky po dvojicích. Ale klub ležící na hranici ostravského a opavského okresu už není schopen ani toho.

„U nás v klubu je situace nemilá, úplně jsme ukončili činnost – teď myslím zejména A týmu, protože my ty hráče máme přespolní. Neumím si představit, jakým způsobem bychom byli schopni zajistit to přejíždění,“ vysvětluje Dušan Kašický, sportovně provozní ředitel klubu.

Mnohem větší obavy má o mládež, která funguje v Petřkovicích na velmi dobré úrovni. „Tam cítím velký problém. Sám jsem zvědavý, jakým způsobem se to vyvine. Vidím to tak, že spousta dětí bude mít velký problém se k tomu vrátit,“ upozorňuje na velké nebezpečí dlouhé pauzy ve sportování petřkovický funkcionář.

Naděje

Každopádně naděje, že se alespoň polovina ročníku stihne dohrát, existuje. „Tam by se ty zápasy měly dohrát, a když bude odehráno víc než 50 procent utkání z celé sezóny, tak se bude dát ta sezóna vyhodnotit a byly by kluby, které by sestupovaly a sestupovaly,“ vysvětluje Kula s tím, že to vše se musí stihnout do konce června.

Právě Odra Petřkovice je ve třetí lize druhá o bod za béčkem Slovácka. „Všichni se spíš s obavami dívají, zda vůbec budeme schopni nějak pokračovat,“ říká Dušan Kašický, že s úbytkem sponzorů i veřejných financí v Petřkovicích na postup do profesionální druhé ligy vůbec nepomýšlejí. Spíš mají obavy, aby udrželi poloprofesionální třetiligové podmínky.

Spustit audio

Související