Noční nebe nad Ostravskem křižují vesmírné vláčky Elona Muska

Téměř každý večer můžeme na obloze pozorovat zvláštní úkaz, který připomíná hvězdný vláček nebo světelný pás. Jde o desítky satelitů sítě Starlink americké společnosti SpaceX.

Družic Elona Muska jsou na oběžné dráze zatím téměř čtyři stovky. První satelity vynesla firma do vesmíru loni v květnu, sedmá série dalších 60 satelitů byla z Mysu Canaveral vynesena ve středu 22. dubna. Tisíce družic mají v budoucnu umožnit globální přístup na internet. Projekt počítá s tím, že na oběžnou dráhu vypustí na 12 tisíc družic.

Desítky satelitů putující v řadě napříč oblohou můžete sledovat naživo. Stačí zadat svou polohu zde a vybrat si den a čas, kdy bude hvězdný vláček u vás nejlépe viditelný. Informace o pohybu družic můžete získat také pomocí mobilní aplikace Starlink.

Nebe už nebude jako dřív

Rozdílné reakce vyvolávají „družicové jízdy“ i mezi lidmi. Zatímco někteří je berou jako zpestření, jiným vadí a poukazují třeba na to, že by obloha podobně jako Antarktida měla zůstat nedotčena.

„Je to nezcizitelné bohatství všech od Vergilia po bezejmenného afrického pastevce. Měl by na to být zákon platný ve všech zemích světa pro všechny časy. To už tam klidně mohou věšet reklamu,“ míní například hudebník Matěj Rak.

Astronomové pak mají obavy, že tisíce satelitů mohou negativně ovlivnit pozorování vesmíru ze zemského povrchu.

Více si o tématu můžete poslechnout v rozhovoru s astronomem Tomášem Gráfem, který jsme vysílali dnes ráno v Astronomickém okénku.

Související