Norbert Lichý načítá v ostravském studiu Českého rozhlasu slavný sci-fi román Den trifidů

28. květen 2017

Český rozhlas natáčí v Ostravě jako četbu na pokračování slavný sci-fi román Johna Wyndhama Den trifidů. Titul z roku 1951 navrhnul pro rozhlasovou úpravu jako svou oblíbenou četbu herec Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý. V dramaturgické úpravě Evy Lenartové a režii Tomáše Soldána ho také čte.

„Den trifidů je katastrofický příběh. Pojednává o muži, který se jednoho dne probudí a zjistí, že téměř celé lidstvo osleplo. Vydává se po stoupách těch, kteří ještě vidí. Je biologem, který pracoval s rostlinami, kterým se říká trifidi – z nich se vyvinuly krvelačné bestie. Je znalcem těch trifidů, kteří se stávají zhoubou oslepného lidstva,“ shrnuje děj románu rozhlasový režisér Tomáš Soldán.

Natáčení je zhruba v jedné třetině a Norbert Lichý právě načítá ve studiu dialogy. Připomínky režiséra slyší ve sluchátkách.

„Norbert Lichý nedělá jenom vypravěče, který by četl a celý ten děj zpřítomňoval, ale v určitých pasážích hraje všechny postavy a dělá dialog v prostoru na stereo mikrofon. Pro jednoho herce je tato disciplína docela náročná,“ vysvětluje režisér Soldán.

„Doufám, že to bude znít zajímavě, že to aspoň trochu osvěží a že to posluchače nadchne,“ věří Norbert Lichý.

I když jde o text starý skoro 70 let, podle Soldána je stále aktuální. „Je tam rozhodně motiv toho, že vlastníci velkých společností mají neustále touhu, přestože se tváří jako lidumilové, ovládat toho co nejvíce a většinou způsobí katastrofu. V tomhle to je současné a dokonce i české. Taková řepka olejka dnešní a pikantní je to i v tom, že ta katastrofa přichází skrze přešlechtěné rostliny, které začnou zabíjet lidi,“ dodává.

Norbert Lichý v ostravském rozhlase při práci na audio knize Den trifidů

„Myslím, že je to docela silný příběh. Silné příběhy se nikdy neztratí a myslím si, že se to bude dobře poslouchat. Pokud to ovšem já dobře přečtu, že,“ dodává s úsměvem herec.

Patnáctidílný seriál začne v srpnu vysílat Vltava. Na podzim bude Den trifidů také v nabídce vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.