Nová Ivančena je téměř dokončena, skauti přeskládávají poslední kamínky

3. říjen 2016
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Skauti finišují s obnovou Ivančeny v Beskydech. Kamennou mohylu, která připomíná popravené junáky na sklonku války, museli zjednodušeně řečeno přeskládat. Větších i menších kamenů bylo na Ivančeně už tolik, že se mohyla začala hroutit. A právě o tom jsme mluvili se skautem Kryštofem Hyvnarem, který se na obnově Ivančeny podílí.

Jak jste s pracemi na Ivančeně daleko?

Už jsme prakticky hotovi. To nejdůležitější bylo dostavěno zhruba před 14 dny a teď už nás čekají jen dokončovací práce. Rádi bychom ještě stihli vyměnit stožár a dát novou informační ceduli.

Jaká byla atmosféra při práci na obnově mohyly? A měli jste dost dobrovolníků?

Proběhlo v podstatě osm pracovních víkendů, na kterých se vystřídaly stovky skautů. A myslím, že jsme si prošli veškerou atmosférou – bylo veselo, bylo deštivo, bylo slunečno, někdy se pracovalo hodně, někdy víc. Zažili jsme si asi všechno, ale samozřejmě převažovalo to pozitivní.

Odhalení přeskládané mohyly chystáte na sobotu. Jak to bude vypadat, jaký je program?

Ve stručnosti program je takový, že se v 10 hodin sejdeme na Ivančeně, kde proběhnou oficiality, jaké si asi každý umí představit. Nějaký proslov, představení mohyly, poděkování a poté od 14 hodin v Malenovicích proběhne taková malá konference. Na ní vystoupí hosté z řad skautů i odborné veřejnosti, kteří popovídají o tématech souvisejících s Ivančenou. To znamená odboj na Ostravsku, ale máme i téma Ivančena před Ivančenou, což je o historii místa třeba v minulém a předminulém století.

autoři: mik , Petr Soukup
Spustit audio