Nová kniha z edice Tajemné stezky vás provede zapomenutými příběhy napříč krajinou Bílých Karpat

12. květen 2023

V knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti se konal křest a uvedení knihy Jiřího Jilíka s názvem Tajemné stezky: Podhůřím Bílých Karpat do země bohyní a zbojníků. Jedná se o jeho v pořadí čtvrtou knihu z edice Tajemné stezky, přičemž tentokrát Jilík putuje krajinou od městečka Hluk po Bošáckou dolinu. Na své cestě znovu objevuje regionální zapomenuté příběhy s přesahem do naší historie.

Autor Jiří Jilík je sice pražský rodák, ale dětství prožil na Slovácku v domovině svého otce Fanka Jilíka. Vystudoval učitelství a muzeologii na univerzitě v Brně. Následně působil jako učitel ve Vlčnově, poté pracoval v regionálním tisku, filmové tvorbě a muzejnictví.

Kromě toho, že je znalcem a obnovitelem moravských tradic, je také spoluzakladatelem společnosti Starý Velehrad, Expedice Chřiby a dodnes je členem přípravného výboru Jízdy králů. Zároveň je neúnavným badatelem po tajemstvích moravské historie a přírodní magie, což se mnohdy odráží v jeho díle.

Jiří Jilík napsal pro edici Tajemné stezky také následující tituly: Chřiby: Strážci středního Pomoraví (2015), Zapomenuté příběhy slováckého Dolňácka (2018), Poolšavím: Cestou králů i špehýřů (2019).

Během slavnostního uvedení zazněla také četba úryvku z knihy v podání herce Slováckého divadla Vladimíra Doskočila.

autor: Marcel Peterka
Spustit audio

Související