Nová služba ve Starém Jičíně pomůže rodičům dětí s autismem

2. duben 2019

Rodičům dětí s autismem pomůže nová služba ve Starém Jičíně. Dnes, na světový den porozumění autismu, tam otevírají odlehčovací centrum. A nudit se tam rozhodně nebudou.

Autisté jsou zvyklí na svou rutinu, sehnat pro ně hlídání tak bývá náročné. Rodičům na Novojičínsku s tím pomáhá nová služba. Ve Starém Jičíně funguje ode dneška odlehčovací centrum. A zaměřuje se právě na děti s poruchou autistického spektra. 

„Chodím ještě na základní školu, mezi vrstevníky kamarády nemám. Se spolužáky se nějak pobavím, ale nevyhledávám je,“ definuje svoje postižení Petr. Sedmnáctiletý hubený kluk má Aspergerův syndrom, což je jedna z forem autismu. „Já to svoje postižení nějak nevnímám,“ dodává.

„Péťa krásně klame tělem. Vypadá nesmírně schopný, každému na všechno přitaká – Péťo, to zvládneš? Jo, jo, jo! A to je velké nebezpečí. Právě v té škole třeba bylo, že se rozbrečel, že je to na něho moc. A oni nevěděli, proč brečí,“ vysvětluje Petrův bratr a zároveň jeden ze zakladatelů nového Respitního centra Bohumil Večerek.

I díky dokumentu Děti úplňku lidé vědí, že autismus není jen Rain Man, říká Petr Třešňák

Petr Třešňák, novinář a zástupce šéfredaktora časopisu Respekt

Petr Třešňák spolupracuje s týdeníkem Respekt od roku 1995 a v současnosti je zástupcem jeho šéfredaktora. Do povědomí čtenářů se hlouběji vryl díky svému textu Děti úplňku z roku 2014, v němž otevírá problematiku rodičů s autistickými dětmi. Vychází ze zkušenosti se svou dcerou Dorotkou a veřejnosti tím otevřel své každodenní soukromí.

„Je to vlastně odlehčovací služba pro rodiče handicapovaných dětí v rozmezí 6 až 26 let. Rodičům umožní mít volný čas. A my jsme si řekli, že když už ty děti budeme mít, tak zároveň zkusíme s nimi dělat věci, které normálně zažívají zdravé děti,“ dodává Večerek.

Kromě herny nebo kuchyně proto v přízemí najdete v domě taky místnost, které tady říkají ateliér. V prvním patře Respitního centra pak mají kancelář, terasu a dva menší pokoje.

Otevření centra naplánovali zakladatelé záměrně na světový den porozumění autismu. I proto nad vchodem svítí jeho symbol – modrá žárovka.

autor: mot
Spustit audio

Související