Nová sportovní hala ve Frýdku-Místku vyroste, rozhodli zastupitelé

3. duben 2013

Ve Frýdku-Místku budou mít novou sportovní halu. Definitivně o tom rozhodli tamní zastupitelé. Stavba začne během několika týdnů. Kromě ledové plochy bude mít hala i kurty pro sálové sporty a v podzemí střelnici. Celkově město přijde zhruba na 280 milionů korun.

Stávající víceúčelová hala přitom bude přes odpor opozice, komory architektů i řady obyvatel města zbourána. Hala je pro mladé hokejisty místem dřiny, pořádně zabrat v ní ale dostávají i údržbáři:

„Udržet ten provoz je velice náročné, protože se staráme o zařízení, které bylo dokončeno v roce 1986, po desetileté Akci Z. A každým okamžikem může nastat havarijní situace, kterou musíme operativně řešit,“ přibližuje Petr Slunský, ředitel městské organizace, která se o sportovní areály stará.

Osud víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku je ale zdá se definitivně zpečetěn. Pan Ota, který na ni pravidelně hledí z výšky, s tím ale jako řada dalších lidí nesouhlasí:

„Chodím rád na Lysou horu a pohled z vrchu nebo vůbec z těch kopečků na Frýdek-Místek a tu zrcadlící se halu je velice pěkný,“ říká. Že by mělo na místě vyrůst nové nákupní centrum, se mu nelíbí už vůbec. A kritická palba zazněla na tento plán i od opozičních zastupitelů:

„Obáváme se, co se bude dít, když se postaví takové velké obchodní centrum u Ostravice. My jsme léta bojovali za to, aby se nějakým způsobem oživilo frýdecké náměstí, Třída T.G.M. tady, a ti obchodníci prostě zkrachují. Pod to se přece nepodepíšeme,“ namítá Rafael Kučík z ODS.

150 milionů si město musí půjčit

Jenže snaha opozičních zastupitelů posunout rozhodnutí o výstavbě nové haly, a tím i demolici starého sportoviště, se nezdařila. Rekonstruovat stávající halu by podle primátora Michala Pobuckého z ČSSD bylo příliš drahé:

„Podle analýz, které máme k dispozici, je nová výstavba haly Polárka minimálně o 66 milionů korun levnější než rekonstrukce stávající víceúčelové sportovní haly. A to ještě musíme připustit jednu věc, že jakákoliv rekonstrukce víceúčelové sportovní haly by v žádném případě neposkytovala služby návštěvníkům z hlediska víceúčelovosti.“

„Byla by to pouze ledová plocha. Koncertní a jevištní technika by tam chyběla, stejně tak by tam nemohly být například ani badmintonové kurty,“ hájí rozhodnutí primátor.

Pro výstavbu nové haly se definitivně přiklonila většina zastupitelů. I když si na nový ráj sportovců město bude muset půjčit 150 milionů korun.

autor: iha
Spustit audio