Nové dvojjazyčné cedule v Třinci záhy zničili vandalové

14. srpen 2012

Několikatisícovou škodu už způsobili vandalové, kteří poničili několik dvojjjazyčných cedulí v Třinci. Ty nechalo město jen před pár dny namontovat na vjezdy a výjezdy do města a jeho jednotlivých částí. Zamalované černou barvou a vykřivené byly přitom tabule s polskými názvy. Českých se řádění výtržníků nedotklo.

Když nechala radnice v Třinci namontovat padesát nových česko-polských cedulí, věřila starostka Věra Palkovská (nezávislé sdružení), že se jim vyhnou problémy, které dobře znají v okolních obcích.

Čtěte také

I tady ale mají čerstvou zkušenost s tímto problémem. Někdo tu začernil výjezd z části města Karpentná a Konská, další cedule pak otočil, aby jejich polské názvy nebyly ze silnice vidět. Místní jsou přitom na podobné chování hodně citliví.

„Jsou to podle mého názoru sobci, egoisté, co vidí jenom sami sebe a nic jiného neakceptují,“ hodnotí takové počínání Andrzej Bury, Polák, který v Třinci žije i pracuje.

Předseda tamního výboru pro národnostní menšiny Bohuslav Kokotek mluví raději o vandalismu než o národnostních vášních. Počítá ale s tím, že se to může opakovat.

„Říkali jsme si, že uděláme takové samolepky, které by se jenom sundaly a zase by se nalepily, aby to nestálo peníze, protože to jsou peníze daňových poplatníků. A ten, který to dělá, asi nepřispívá dobře této společnosti,“ poznamenal Kokotek.

V Třinci zavedli dvojjazyčné cedule teprve před pár dny. Starostové okolních obcí, kde už jsou několik let, už ani nepočítají, kolikrát museli nechat cedule čistit. Také v Třinci nechali barvu z cedulí hned odstranit.

autor: iha
Spustit audio