Nové měření meteorologů má odhalit největší krajské znečišťovatele ovzduší

20. září 2021 08:10

Odběry půdních vzorků, vysávání a analýza prachu z cest nebo třeba měření znečištění stacionárními měřícími stanicemi. Ještě čtvrt roku bude pokračovat zatím největší projekt Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ostravě na měření kvality ovzduší. Má odpovědět na otázku, kdo je v kraji největším znečišťovatelem.

„Budeme sledovat, co se v jakém období nachází u silnic, a pak to budeme analyzovat,“ říká Václav Uher z ČHMÚ. Pravidelné vysávání a následná analýza prachu z cest je jedním z nástrojů měření v rámci projektu Bora.

„Koncept Bora je aktivita, kterou se snažíme v roce 2021 získat tvrdá data k tomu, abychom byli schopni receptorovým modelováním rozhodnout, jak velký je podíl jednotlivých typů zdrojů na výsledném znečištění, které měříme v Ostravě-Radvanicích a okolí,“ vysvětluje Blanka Krejčí z ČHMÚ.

Meteorologové vědí, jaké znečištění tam je, ale spolu s dalšími odborníky se neshodnou, v jaké míře se na celkovém výsledku jednotlivé zdroje podílejí. A právě roční měření by mělo největší znečišťovatele odhalit a Moravskoslezskému kraji třeba i pomoci upravit strategii, jak podíl škodlivin v ovzduší snížit.

„Můžeme potom na základě toho zpracovat plán, kde je nejefektivnější vkládat finanční prostředky na to, aby ovzduší bylo lepší, čistější. Zatím se ukazuje, že jsou to lokální topeniště. Samozřejmě i u průmyslových provozů můžeme najít možnost, jak tomu pomoci,“ říká vedoucí krajského odboru životního prostředí Jan Filgas.

Měření plánuje ČHMÚ ukončit v lednu. První výsledky pak zveřejní v polovině roku 2022.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související