Nové muzeum v Bystřici nad Olší seznamuje nevšedním způsobem s mizejícím světem dávných goralů

27. květen 2019
Česko – země neznámá

Nové muzeum v Bystřici nad Olší přibližuje mizející svět starých goralů, jejich každodenní činnosti, moudrost i umění. Jeho návštěva potěší všechny bez rozdílu věku. Děti nadchne možnost zalézt si do tunelu, dospělé překvapí nápaditě naaranžované exponáty. A ti, kteří jsou jazykově zdatnější, si mohou přečíst básně v místním nářečí. Venkovní prostor za muzeem láká k návštěvě bylinkové zahrady a večer je možné se vydat do starého, dřevem obloženého kina.

Jadrná řeč, účelnost vybavení domácnosti, prostá krása krojů, zbožnost a záliba ve zpěvu a lidovém vyprávění. To vše charakterizovalo dřívější obyvatele Těšínských Beskyd. Žili v horách, málo úrodném kraji, a tak jejich nátury byly poněkud tvrdšího charakteru. Pod tvrdou slupkou se však ukrývalo vřelé srdce. A právě to všechno chce ukázat nové etnografické muzeum v Bystřici nad Olší.

Exponáty do muzea sháněli jeho pracovníci jednoduše. Napsali letáček všem obyvatelům Bystřice, že vzniká nové muzeum. Leckdo jim rád vyhověl a v muzeu se dokonce ocitla celá jedna světnice z dřevěnky určené k demolici. Včetně okna, dveří i dávné svatební fotografie.

Ovšem bez pomoci odborníků by z toho všeho mohl vzniknout pouze jakýsi pel-mel, který by měl sice význam pro místní, ale návštěvníka odjinud by nejspíš zanechal chladným. S pomocí architekty Vladislavy Petříkové a etnografky Ireny Ciché však vznikla pozoruhodná kompozice, která nadchne dospělé i děti. Právě těm je totiž určen tunel, který představuje místní řeku Olzu. Když si do něj zalezou, uslyší mimo jiné i pohádku.

Samotná budova muzea není nová. Dům, který se nachází poblíž vlakového nádraží, pochází z dvacátých let 20. století a patříval židovským obchodníkům. Je v něm dokonce i staré kino, v němž se doslova zastavil čas. Dřevné obložení, červená sametová opona, ozdobné lustry po stranách. To vše dokáže vykouzlit dokonalou iluzi starých časů.

A za návštěvu určitě stojí také zahrada muzea, kde pěstují bylinky a kde můžete obdivovat umělecké ztvárnění řeky Olzy. Informace o otevírací době muzea najdete na webových stránkách obce www.bystrice.cz nebo na facebooku Muz-ic Bystřice.

Spustit audio