Nové technické muzeum Tatry bude dražší o téměř 50 milionů korun

7. listopad 2018 15:51

Obdivovatelé historických aut značky Tatra určitě ví, že v Kopřivnici se připravuje nová expozice technického muzea. Má se do ní vejít mnohem více aut než do stávajících prostor v centru města. Jenže oprava vyhlédnuté budovy ještě ani nezačala a už se prodražila o desítky milionů korun.

Budoucí technické muzeum má být v objektu bývalé slévárny na okraji areálu automobilky Tatra. Je to ale spíše expozice chátrání. Budova je ve špatném stavu, část oken je provizorně zakrytá plechy, většina zdí je posprejovaná a všude kolem spousta střepů.

„Opakujeme výběrové řízení na realizaci,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO), proč je u budovy až na pár projíždějících aut naprostý klid. První kolo tendru kraj zrušil, žádná z deseti nabídek nedodržela stanovenou hranici. „V dnešní době, kdy je přetlak ve stavebnictví, tak je potřeba do této akce nalít trošičku více peněz,“ dodává.

Odhad nákladů nově vzrostl ze 124 na 172 milionů korun. Kraj z toho zaplatí zhruba třetinu, zbytek půjde z evropských peněz. „První kolo výběrového řízení nám ukázalo, že stavební práce, které byly dány ve výši 83 milionů, tak nabídky se nám pohybovaly kolem 110 milionů. No a současně se řeší expozice, kde rovněž došlo k nějakému desetimilionovému nárůstu,“ vypočítává Kania.

Na přípravě nového muzea se podílí nejen kraj, ale také Kopřivnice a automobilka Tatra. „Tatra Trucks v současné době vyhlašuje výběrové řízení na zhotovitele pavilonu, ve kterém bude stát Slovenská strela,“ říká do telefonu mluvčí továrny Andrej Čírtek. „Cílem je, aby všechny související projekty byly zakončeny v roce 2020,“ dodává.

A tento termín slibuje i náměstek hejtmana Jaroslav Kania. A to i přesto, že se začne s opravami nejdříve na jaře příštího roku a dělníci tak bude mít na práci jenom asi rok. „My jsme zkrátili dobu realizace, tudíž v zadávací dokumentaci držíme ten harmonogram, který jsme měli původně nastavený,“ říká.

Expozici bude provozovat Muzeum Novojičínska. Ve stávající budově technického muzea v centru Kopřivnice by měla zůstat tatrovácká osobní auta.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související