Nové tramvaje Stadler nOVA ujely v Ostravě už milion kilometrů

9. květen 2019

Už milion kilometrů najely v Ostravě nové tramvaje Stadler nOVA.  Dopravní podnik soupravy v tyrkysové barvě využívá už rok a pořídí další.

V Ostravě aktuálně jezdí 31 takových tramvají. Do letošního září jich ve městě přibude dalších devět; Ostrava totiž u švýcarského výrobce Stadler objednala celkem čtyřicet souprav.

Podle mluvčí společnosti Karolíny Ryckové jde o nejspolehlivější vozidla, které dopravní podnik má. Tramvaje také nabízí cestujícím větší komfort, třeba klimatizaci anebo USB přípojky, vybavené jsou bezpečnostními kamerami.

Další vozy od Škody

Dalších 40 nových tramvají za 1,9 miliardy korun chce Ostrava koupit od Škody. Nabízet cestujícím budou minimálně stejný komfort, jako tramvaje švýcarského výrobce Stadler.

Tramvaje dlouhé 26,5 metru pro 200 cestujících mají nahradit nynější spřažené soupravy tvořené klasickými tramvajemi T3, které už dosluhují. Jedna tramvaj přijde na 48,75 milionu korun. Ostrava bude prvním městem v Česku i střední Evropě, kde budou tramvaje nejnovější generace ForCity Smart jezdit, budou pro Ostravu upraveny na míru.

autoři: pdu , tif
Spustit audio

Související