Nové turistické lákadlo Hodslavic: Umělecké vyhlídky Františka Palackého

28. květen 2022

Hodslavice na Novojičínsku mají čtyři nové umělecké vyhlídky. Autorka je věnovala Františku Palackému, který se v obci narodil. Necelé tři týdny po instalaci obec zaznamenala příliv turistů, kteří jejich objevování spojili s procházkou po místních kopcích plných lučního kvítí. A právě na nich před více než dvě stě lety František Palacký pásl krávy.

První vyhlídka – kruh v životní velikosti – je přímo naproti domu Františka Palackého. „Tato vyhlídka se jmenuje Krásověda a je inspirovaná krásným filozofickým dílem Františka Palackého o estetice, o filozofii krásy. Akcentuje do rodného domku a je tam i ta hlavní idea krásy,“ vysvětluje autorka vyhlídek Lenka Šíchová.

Dodává, že vyhlídky jsou na kopcích, kde František Palacký jako dítě pásl krávy.

Krásověda. První ze čtyř vyhlídek

Vyhlídku na kopci nad Fojtovou stodolou tvoří velký dřevěný rám. „Jmenuje se Frame Hodslavice. Frame znamená anglicky rám, rámovat. Rámuje dokonalý výhled na Palackého rodnou ves a skrz rám uvidíte i Lysou horu,“ popisuje Šíchová.

Slovo frame není v názvu vyhlídky použito náhodně. Angličtinu použili autoři z toho důvodu, že chtěli poukázat na to, že František Palacký kromě českého jazyka ovládal dalších patnáct jazyků.

Další vyhlídkou je židle v nadživotní velikosti, která má znázorňovat úctu k vzdělání. Zároveň upozorňuje na první školní židli v rodném domku Palackého, protože jeho tatínek tam měl školu. A poslední vyhlídka se jmenuje Základní kámen – je na protějším kopci a odkazuje na okamžik položení základního kamene Národního divadla.

Negativa turistické přitažlivosti

Podle starostky Pavly Adamcové (SNK) vzbudily vyhlídky velký ohlas. Do obce začaly jezdit desítky turistů, což si pochvalují třeba místní restaurace.

„Bohužel nám tam lidé vjíždějí s auty, takže nám to přináší i malá negativa, ale to, doufám, pořešíme. A děkujeme všem dalším turistům, že respektují to, že tady máme krásnou přírodu a neničí ji a zůstanou na parkovištích,“ říká starostka.

Obec plánuje vyhlídky svátečně vysvětit 5. června.

Spustit audio