Novela zákona o ovzduší slibuje pomoc postiženým oblastem

13. říjen 2010

Lidé na Ostravsku by mohli dýchat méně škodlivin, konkrétní kroky slibuje novela zákona o ovzduší. Dnes jí projednala vláda, teď se jí budou zabývat poslanci. Počítá se hlavně se dvěma nástroji - zavedením takzvaných nízkoemisních zón anebo stanovením emisního stropu.

Smog po jarní a letní přestávce na Ostravsku v těchto dnech znovu udeřil. Ačkoli se rozptylové podmínky zlepšují, stále platí signál regulace a tak osm největších podniků musí omezovat produkci prachu. Lidé čekají, až smogovou pokličku rozfouká vítr.

Novela zákona o ovzduší má umožnit, aby radnice stanovily takzvané nízkoemisní zóny, kam by nesměla auta s vyšší produkcí škodlivin. Ostravský primátor Petr Kajnar nástroj vítá, podle něj ale potrvá dlouho, než začne fungovat.

„Podle mne to nebude platit dříve než za rok, protože pravděpodobně auta budou muset být rozlišena nálepkami, budou muset mít čas, aby prošla technickou kontrolou. Nebo to bude možná podle stáří vozidla a typu motoru. Nevím, jak to bude stanoveno. Ale určitě si myslím, že to město využije a tyhle zóny stanoví,“ ujišťuje primátor.

Návrh zákona by měl také umožnit, aby se pro určitá území stanovily takzvané emisní stropy. Tedy celkový objem škodlivin, které mohou jednotlivé zdroje vypouštět.

Náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý připouští, že změna by mohla zkomplikovat i příchod nových investorů. „Jedno zlo je znečištěné ovzduší. Druhé zlo je vystavení stávajícího průmyslu, který plní emisní limity a přitom v tom souhrnu toho je pořád hodně - stavíme ty firmy do horšího konkurenčního prostředí. Čili znevýhodňujeme zde sídlící firmy na úkor jiných firem v Evropské unii. A třetí věc je, že jim to ještě zpřísníme. To je velmi těžké rozhodování, které z těch horších zel vybrat,“ dodává.

Novelou zákona se teď bude zabývat poslanecká sněmovna. Vláda doufá, že se jí podaří vyjednat podporu napříč politickým spektrem.


Čtěte také: Ovzduší na Ostravsku se může zlepšit do dvou let, tvrdí Palas

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu