Novodvorský močál je skrytá perla poblíž řeky Morávky. Je domovem vydry i ďáblíka

4. květen 2015
Česko – země neznámá

Když se ve Frýdku-Místku místních lidí zeptáte, kde tam leží močál, nemá většina z nich ani tušení a nevěřícně kroutí hlavou. V okrajové části města zvané Panské Nové Dvory ale močál zvaný Novodvorský skutečně je. Tříhektarové území, které tvoří mokřadní louky, lesní porost, potok a tůně, bylo v roce 2001 vyhlášeno přírodní rezervací.

K močálu sice nevede žádná značená turistická stezka, pěšky nebo na kole je ale poměrně dobře dostupný. Pokud se k němu budete chtít vydat, musíte zamířit do okrajové části Frýdku-Místku zvané Panské Nové Dvory. Právě v této lokalitě ve východní části města se Novodvorský močál nachází. Severně od něj se rozkládá Frýdecký les, jižně protéká řeka Morávka.

Močál je součástí původně široké říční nivy Morávky, která pramení v Beskydech a vlévá se do Ostravice. V místech, která jsou od roku 2001 označována jako přírodní rezervace Novodvorský močál, kdysi bývalo mnohem více vody. Ještě před sto lety jsou tam historicky doložené rybníky.

Novodvorský močál

Dnes rezervaci tvoří mokřadní louky, lesní porost, menší vodní tok a tůně. Množství vody v mokřadu závisí na sezóně a momentálním počasí. Například letošní jaro je stejně jako to loňské velmi suché, a tak je zde vody spíš po kotníky než po pás.

Pro lesní porost je typická olše lepkavá, dub letní nebo jasan a bříza. Z ohrožených druhů rostlin se ve zdejší lokalitě daří ďáblíku bahennímu, prstnatci májovému a vachtě trojlisté.

V potočních tůních a v jejich blízkém okolí můžeme vidět skokana hnědého nebo kriticky ohroženého čolka horského a z dalších zajímavých živočichů potěšil v poslední době přírodovědce i výskyt vydry říční.

autor: čan
Spustit audio