Novojičínská nemocnice se na boj s rakovinou vyzbrojila multifunkčním robotem

13. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Pečlivý, šetrný a dostane se i do nejzazších míst lidského těla. Tak se dá popsat nový robot, kterého teď lékaři novojičínské nemocnice používají k těm nejsložitějším onkologickým operacím. Třeba konečníku, prostaty nebo dělohy. Zařízení přišlo na více než 60 milionů. Díky šetrným operacím nádorů se pacienti dostanou rychleji domů a mají i menší riziko pooperačních komplikací.

Nový robot na operačním sále novojičínské nemocnice se skládá ze tří částí. Zatímco pacient leží uprostřed místnosti, chirurg sedí na boku a ovládá složitý přístroj.

„Přístroj se svými klouby imituje lidskou ruku,“ vysvětluje technik František Toth. „Člověk dokáže zápěstím otočit přibližně o 270 stupňů, robot dokáže udělat 540 stupňů, čili o jednu otáčku navíc, což je výborné například při endoskopickém šití,“ dodává.

Aktuálně teď na sále ale žádný pacient není, nemocnice přístroj představuje kolegům z jiných zařízení. V republice jsou takové jen tři, na Moravě je jediný.

„Na robotu operuje urologie, chirurgie a gynekologie,“ říká Miroslava Březinová, zdejší hlavní sestra. „Urologové operují tumory prostaty, ledviny. Chirurgové operují rektum a gynekologové odstranění dělohy,“ upřesňuje sestra.

Třeba v zemích západní Evropy se až 90 procent onkologických operací prostaty provádí roboticky, Česká republika se tento trend snaží dohnat.

„Dělá se to hlavně proto, aby to mělo pro pacienta co nejvíce výhod. Hlavní benefit je samozřejmě ten, že jsou minimální vstupy do organismu – ty vpichy jsou samozřejmě menší než otevřená rána. A s robotickým systémem máme možnost dostat se i do relativně nepřístupných míst a můžeme si dát obrazové zvětšení, čili preciznost je daleko větší,“ říká přednosta urologického oddělení Miroslav Štursa.

autor: iha
Spustit audio