Novojičínské náměstí rozezněli žáci umělecké školy. Zapojili se do celostátního ZUŠ Open

31. květen 2017

Talentované děti ovládly novojičínské náměstí. V rámci celostátního happeningu ZUŠ Open připravily pro kolemjdoucí taneční i hudební vystoupení nebo si otevřely výtvarnou dílnu přímo u tamní kašny. Podobně školáci ukazovali to, co umějí, na desítkách dalších míst v kraji.

Když člověk prochází podloubím, narazí hned na několik skupinek, které mají buď v ruce housličky nebo píšťalky.

„Dnes se nám hraje moc pěkně, protože svítí sluníčko. Je nám tedy trošku teplo, ale myslím, že si zatím nikdo nestěžoval,“ říká učitelka novojičínské ZUŠ Hana Vrabcová.

Devítiletá Rozárka zrovna brnká na své housličky a čeká na ostatní. „Hraji na ně pět let a baví mě to. Přivedla mě k tomu mamka. Ona chtěla, abych hrála na housle, tak mě tam přihlásila,“ prozrazuje dívka.

Celou akci na novojičínském náměstí má na povel zástupkyně ředitele novojičínské ZUŠ Ilona Rudelová. „Snažili jsme se, aby se při celostátním happeningu představilo co nejvíce žáků naší školy, a prezentujeme všechny tři naše obory – hudební, taneční i výtvarný,“ vysvětluje Ilona Rudelová.


Do projektu ZUŠ Open (Celostátní happening základních uměleckých škol ve veřejném prostoru) se zapojilo v ČR 355 ze 488 základních uměleckých škol.

Paní Anna prodává v jednom ze zdejších obchůdků a kousek od ní měli své stanoviště houslisté. „Byl to příjemný pocit je slyšet. Líbilo se mi to. Brala bych to častěji, mám hudbu ráda,“ říká.

Kromě happeningu na nejrůznějších místech náměstí nechyběly v Novém Jičíně ani koncerty na velkém pódiu.

autor: stj
Spustit audio