Nový ADRA obchod podpoří aktivity dobrovolníků. V Ostravě jich pomáhá 500 ročně

31. květen 2023 10:27

Organizace ADRA otevřela v Ostravě svůj čtvrtý charitativní obchod. Sídlí v centru města na Poštovní ulici. Levně nakoupit oblečení a vybavení domácnosti tady mohou ti, kdo mají hluboko do kapsy. Výtěžek pomůže financovat dobrovolnické aktivity organizace. V obchodě navíc pracují dlouhodobě nezaměstnaní i uprchlice z válečné Ukrajiny.

„Mám plnu tašku, i pro děti i pro manžela i pro sebe,“ říká paní Michaela, jedna z prvních zákazníci obchůdku Adry. Baví ji, že nepomůže jen lidem, ale také planetě. „Že se ty věci nevyhodí, že se spotřebují, že se tím podporuje dobrá věc,“ dodává.

„Takových patnáct lidí už přišlo,“ rekapituluje vedoucí charitativních obchodů Adry Irena Vyhlídalová. Tento na Poštovní ulici je v Ostravě čtvrtý a všechny pomáhají zákazníkům k levnému oblečení pro děti i dospělé. Nabízí taky hračky a vybavení do domácnosti. A z výtěžku podporují dobrovolnické aktivity Adry. „Naši dobrovolníci věnují svůj čas a svou energii těm, kteří to potřebují. Tráví s nimi volný čas, povídají si, čtou si, nebo je někdy jen třeba drží za ruku,“ říká Irena Vyhlídalová. Dobrovolníků mají ročně pět stovek a chodí hlavně k osamělým seniorům a ke znevýhodněným dětem.

Obchod pomáhá i prodavačkám

Práce v obchodě pomáhá i samotným prodavačkám. Paní Jarka je seniorka, která celý život pracovala v obchodě. „Radši něco dělám, jdu mezi lidi, jo, prospívá mě to, opravdu tu práci mám ráda,“ pochvaluje si. Paní Diana je z východoukrajinského Luhansku. Doma měla s kamarádkou salón krásy, tady si buduje nový život. „Mám práci, byt, dcera je taky šťastná. Tam už nemám domov, budu tady,“ dodává.

A prodává tu i Hanka. Je dlouhodobě nezaměstnaná, život jí zkomplikovaly dluhy a teď se snaží dostat zpátky do normálu. „Tady doufám, že zapomenu na všechny ty starosti a budu jenom koukat na trička a tak,“ říká.

Zákaznice Denisa pečlivě prochází regály a vybírá si broušené sklo i pár gramodesek. Udělají radost jejím kamarádům. „Zvykli jsme si nekupovat nové věci, ale takové, co už mají historii. Takže vlastně to budou dárky,“ prozrazuje.

V obchůdku Adry proudí věci oběma směry. Prodavačky potěší, když jim lidé přinesou to, co už doma nepotřebují. Prodají to někomu dalšímu.

Spustit audio