Nový Jičín chce přestavět plochy poblíž budoucích bytových domů v Trlicově ulici

28. únor 2018
Dobré odpoledne

Soukromá firma postaví v ulici Trlicova v Novém Jičíně dva domy s nadstandardními byty. Lidé okolo ale protestují, obávají se hlavně zvýšeného provozu a likvidace zeleně. Radnice teď nechala připravit studie veřejných ploch a dopravy a představila je na veřejném jednání. Na něm nebyla nouze o ostré střety.

„Podél těch zahrad by měl být jeden dům a druhý dům by měl být tady,“ ukazuje paní Jarmila Kiralová, která bydlí v rodinném domě u poměrně úzkého průjezdu k pozemku. Na něm stále ještě stojí torzo bývalé mateřské školky. Tady chce developer postavit dva bytové domy se 40 byty. „Nelíbí si mi, že tu není pořádná komunikace. Že si vlastně chtějí udělat uzavřenou rezidenci, to chápu, beru. Ale na úkor tady občanů v okolí,“ dodává.

„Zatím je tady klidná lokalita. Jednak se tady zvedne doprava a sníží se tu komfort, protože to vypadá, že přijdeme o tu zeleň za barákem,“ říká pan Luboš, který se vrací domů do velkého bytového domu Trlicova 10, za kterým mají nové objekty stát.

O tom, jak budou vypadat okolní plochy a také příjezd k těmto domům, se jednalo na novojičínské radnici. Do sálu dorazilo asi třicet lidí a více než dvouhodinová debata byla místy napjatá. Část obyvatel okolních domů se obává, že kompenzace, které nabízí radnice za stavbu bytových domů, město nedodrží. „Víte už dneska, že to v plném rozsahu nesplníte. Z 95 procent,“ vyčítají třeba manželé Rychtárikovi starostovi Jaroslav Dvořákovi (ČSSD).

Radnice předpokládá, že místo dosud volné plochy mezi stávajícími a budoucími domy vyroste relaxační zóna s atrakcemi pro děti, lavičkami nebo místem pro grilování. „Úplnou novinkou by bylo, že by tam, kde to vlastně teď není průchozí, byla taková alej až k Jičínce. A podél říčky by byla taky taková alej s novými vysazenými stromy a byly by tam lavičky, takže posezení u řeky,“ popisuje plány starosta.

Mezi bytovým a rodinným domem budou jezdit auta obyvatel nových bytů

Ještě v letošním roce chce mít radnice na stole projekt veřejných prostranství a řešení dopravy. Část peněz na úpravy okolí slíbil poslat developer, který zřejmě v příštím roce začne stavět.

autor: Michal Polášek
Spustit audio