Nový Jičín láká na dříve nepřístupné památky. Mohou je poznávat i nevidomí a slabozrací

17. únor 2015

Neznají barvy, nevědí, jak vypadají místa, kde žijí a většinu znají jen z vyprávění druhých. Řeč je o nevidomých a slabozrakých. Novojičínská radnice chce jejich svět obohatit o poznávání památek ve městě, a to pomocí moderních technologií.

Stačí, když si zájemci nainstalují potřebnou aplikaci do chytrého mobilního telefonu nebo tabletu, a přiloží přístroj ke QR kódům, které radnice umístila na vybrané objekty. Zajímavosti o památce se pak dozvědí z audionahrávky.

Vyzkoušeli jsme si to v praxi spolu s mluvčí novojičínské radnice Marií Machkovou a Martinem Hyvnarem. Martin Hyvnar z Nového Jičína je slabozraký, na jedno oko nevidí vůbec. Teď se snaží zorientovat se na displeji tabletu.

„Spustíme aplikaci, načteme kód a pak si můžeme třeba pustit audio,“ ukazuje panu Hyvnarovi postup Marie Machková.

„Taková ta zásadní myšlenka, která nás vedla k tomu umístit na objekty kódy, bylo to, že jsme chtěli zpřístupnit všechny památky ve městě v kteroukoli denní či noční hodinu. Ale hlavně takové památky, které nejsou běžně přístupné,“ dodává mluvčí.

Martin Hyvnar říká, že v České republice, co se týká odstraňování bariér, jsme na tom dobře. „Ty kódy na budovách jsou takový příjemný bonus a zpestření,“ pochvaluje si.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio