Nový Jičín má nové vedení radnice, vítězná ČSSD skončila v opozici

15. listopad 2018 06:20

V Novém Jičíně jako v jediném okresním městě našeho kraje nepovede radnici vítěz voleb. Sociální demokraté, kteří v čele města klobouků stáli posledních osm let a v listopadových volbách těsně porazili všechny ostatní strany, odchází do opozice. Z ní chtějí dohlédnout na dokončení rozjetých projektů. Nové vedení nevylučuje jejich revizi.

Nervózní atmosféra prvního jednání. Nejdříve nebyla připravená hymna, pak polovina zastupitelů mačkala hlasovací zařízení marně. Kvůli opravě se muselo jednání přerušit.

„Prosím zastupitele, ať se vrátí na svá místa,“ vyzýval Jaroslav Dvořák, v té době ještě starosta Nového Jičína za ČSSD. Za chvíli už ale přepustil místo nově zvolenému nástupci, Stanislavu Kopeckému z hnutí ANO.

Koalici tvoří vedle hnutí ANO Zelení s podporou dalších pravicových stran, ODS a lidovci. Sociální demokraté volby sice vyhráli, partnery ale nenašli.

Bývalý starosta Jaroslav Dvořák říká, že budou tvrdou opozicí. Prvním cílem je prosadit dokončení staveb, u kterých podle Jaroslava Dvořáka existují snahy je zastavit. „Jako je například psí útulek, kulturní dům, obřadní síň a letní kino, které my jsme přinesli a rozjeli. Opravdu by byla velká škoda, kdyby byly zastaveny. A to budeme hlídat. Chceme, aby to bylo v rozpočtu,“ dodává.

Vítězství v Novém Jičíně obhájila ČSSD, ale přišla o polovinu křesel

Mariánský morový sloup na Masarykově náměstí v Novém Jičíně

V dalším velkém městě regionu v Novém Jičíně obhajuje vítězství sociální demokracie. Ale byl to do poslední chvíle s hnutím ANO a koalicí zelených s dalšími stranami.

Nový starosta Stanislav Kopecký připouští pochybnosti o stavbě psího útulku a přestavbě opuštěné části hotelu Praha na kulturní dům. Tvrdí, že se o jejich osudu ještě bude jednat. „Útulek vedle střelnice – já nevím, jestli je to dobrý nápad. Ale teď bych to nekomentoval. To samé přístavba hotelu Praha. Myslím, že město čekalo větší kapacitu v této přístavbě,“ říká.

Místostarosta Ondřej Syrovátka ze Strany zelených na svém postu zůstal. Má za to, že hlavně kulturní dům nakonec dokončený bude. „Není jen tak zastavit projekt, který je rozjetý a kde město má už podepsanou smlouvu. To město nemůže rozhodnout samo, to by muselo být se souhlasem toho zhotovitele,“ připomíná.

Prvním úkolem nové koalice je dokončit rozpočet na příští rok. Ten s pokračováním sporných staveb zatím počítá.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související