Nový Jičín zabezpečil Hückelovy vily před chátráním, stavby čeká lepší péče

14. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Dříve architektonické skvosty Nového Jičína, vily rodiny Hückelů, by už dál neměly chátrat. Město je nechalo provizorně zabezpečit. A teď řeší, jak dál s jejich opravou.

Podle opozice budou vily město finančně vysávat. Vedení radnice slibuje, že bude shánět dotace.

„Na jaře to tu vypadalo strašně zarostle, neudržovaně. Člověk měl strach kolem těch vil projít, aby se mu něco nestalo,“ říká při pohledu do areálu Hückelových vil paní Renáta. „Doufejme, že to bude pokračovat takhle dále, že se ty vily opraví,“ dodává.

„Udělala se spousta záchovných prací, ať to jsou výměny okapů, krovů, oprava střechy, čistila se i zeleň. A stav obou vil je takový, že by neměly dále chátrat,“ popisuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Město koupilo vily za 13,5 milionu korun ve zchátralém stavu v březnu. Dalšího 1,5 milionu zaplatilo za opravy. Teď dává dohromady skupinu architektů, kteří pomůžou s dalším využitím obou budov.

„Jak oni by se dívali na ty naše vize a měli by nás připravit, dovést na příští rok, kdy máme v návrhu rozpočtu 7 milionů korun na architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci,“ dodává starosta.

Čtěte také

„Tu částku, která je dneska nastřelená 250 milionů korun, na opravu a rekonstrukci nebude vůbec jednoduché sehnat,“ komentuje opoziční zastupitel Vladimír Bárta (ODS) plány města na obnovení krásy vil z konce 19. století.

Starosta Jaroslav Dvořák tvrdí, že město už některé nápady vyškrtlo, takže oprava budov vyjde nakonec na zhruba 150 milionů korun. Navíc si radní stanovili roční limit investic.

„Já jsem řekl už několikrát a platí to, že těch čistých peněz města půjde 10 až 15 milionů. Maximálně. Shánět finance se budou příští rok kdekoliv – na ministerstvu kultury a budou to další aktivity,“ vysvětluje Dvořák.

Rekonstrukce vil má začít za dva roky. Pravá vila, kterou město pronajme zdravotnické firmě, bude hotová v roce 2021, zbytek areálu pak o pět let později.

Hückelovy vily v Novém Jičíně
autor: Michal Polášek
Spustit audio