Nový kruhový objezd v Klimkovicích má pomoci zklidnit dopravu v centru města

2. srpen 2019 12:46

Novou okružní křižovatku dnes otevírají Klimkovice u Ostravy. Stála více než 7 milionů korun. Původně měla být hotová až na konci srpna, dělníci ale pracovali rychleji. Nový kruhový objezd dokončili s měsíčním předstihem.

„Provedení se mi líbí. Ale nevím, jak to bude fungovat, protože je to hodně přechodů. Z horního konce sem chodí hodně lidí nakupovat, z druhé strany děti do školy. Je to hodně lidí a každý chodec zastaví celý provoz,“ říká pan Jan.

Ne všichni lidé v Klimkovicích ale vnímají nový kruhový objezd s rozpaky. Mezi ně patří třeba pan Radomír, řidič z povolání. „Je to rozumná investice. Mi se to líbí a jsem spokojen. A je to i bezpečné pro chodce,“ dodává.

Okružní křižovatka má pomoci místním řidičům, když se kvůli opravám nebo dopravním nehodám musí uzavřít nedaleká dálnice. V tu chvíli silničáři svedou dopravu přes Klimkovice a dostat se z vedlejších ulic na hlavní byl problém.

„Je takové hezké rčení, že doprava je jako řeka. A řidiči jsou dost netrpěliví, takže stejně nedodržují dopravní značky zákazů vjezdu a všichni nám sem vjedou. A v tu chvíli mají všechny boční uličky velký problém,“ popisuje starosta Jaroslav Varga (SNK, Občané Klimkovic).

Kruhový objezd má ve městě zklidnit dopravu i z jiného důvodu. Spousta řidičů tam totiž nedodržuje povolenou rychlost.

„Přes Klimkovice si zkracují cestu tisíce řidičů, kteří nechtějí platit dálniční známku a jezdí velmi rychle i přes přechody pro chodce. Takže jsme do cesty postavili dva semafory s radarem a kruhový objezd je dalším zpomalovacím prvkem,“ popisuje náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Podle něj Moravskoslezský kraj kromě Klimkovic podpořil i stavbu dalších kruhových objezdů. Například v Krmelíně nebo Ludgeřovicích.

autor: pdu
Spustit audio

Související