Nový migrační koridor u Jablunkova navádí zvířata k podchodům pod silnicí I/11

27. duben 2022

Šelmám v Beskydech při přechodu frekventovaných cest nově pomáhá takzvaný migrační koridor. Jedná se o pás zeleně, kolem kterého ochránci přírody nově odstranili oplocení. Vlky, medvědy anebo třeba rysy tak navádí k podchodům pod silnicemi a železnicemi, kterými je můžou bezpečně překonat.

Dobrovolníci kleštěmi odstraňují oplocení kolem remízky nedaleko Jablunkova. Je to vlastně takový malý lesík, kterým vede migrační koridor pro divoké šelmy, tedy pro vlky, medvědy a rysy.

Čtěte také

„Migrační koridor, který prochází těmito místy, vede ze Slezských Beskyd. A potom přes různé louky, estakádu pod silnicí I/11,“ popisuje Radek Kříček, ochránce přírody z Hnutí Duha.

Akci, při které se vysazuje také takzvaná naváděcí zeleň, přihlíží i Martin Duľa. Ten se zabývá monitoringem rysů, medvědů a také vlků v Beskydech.

„V blízkosti je hranice teritoria rysa Lukáše, kterého jsme měli telemetrovaného. A možná se nějaký jedinec rozhodne opustit Moravskoslezské Beskydy, využije tento koridor a dostane se na druhou stranu,“ uvažuje Duľa.

Na území Moravskoslezských Beskyd aktuálně žije okolo dvanácti dospělých rysů.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související