Nový podvod na tabákovém trhu

23. červenec 2003
Pod kůži

Dovedete si představit, že si z balíčku tabáku vyrobíte krabičku slušných cigaret a přijde Vás to na pět korun? Do České republiky přišel nový, téměř dokonalý podvod. Zahraniční dovozci, kteří do republiky dovážejí zpracovaný tabák, ho označí jako nezpracovaný a z takového tabáku se neplatí spotřební daň. Jen od začátku tohoto roku ho do České republiky bylo dovezeno kolem dvou set tun. Státní pokladna tak přišla o desítky milionů korun.

Tabák Seral se prodává na mnoha místech na severní Moravě i jinde v České republice. Na nálepce je uvedeno, že se jedná o surový, nezpracovaný tabák. Je tomu skutečně tak? Požádali jsme o vyjádření soudního znalce Roberta Kafku.

Robert Kafka: Podle mého názoru se jedná o tabák zpracovaný s podílem dokonce řezaných listů, aromatizovaný, vonný ke kouření.

Nezpracovaný tabák jsou celé velké tabákové listy, které jsou jen usušené a fermentované. V čem spočívá zásadní rozdíl? Na jakýkoliv zpracovaný i odpad ze zpracovaného tabáku se vztahuje spotřební daň, a to ve výši čtyři sta čtyřicet korun na jeden kilogram. Na dovezený surový, nezpracovaný tabák se spotřební daň nevztahuje. Získali jsme ale posudek celně-technické laboratoře celního ředitelství Praha, která tento tabák Seral hodnotí jako skutečně surový nezpracovaný. Za generální ředitelství CEL hovoří náměstek ředitele odboru odhalování organizované trestné činnosti Josef Novák.

Josef Novák: Nemůžu tvrdit, že tam nedošlo k pochybení. Tuhletou záležitostí se musejí zabývat prostě kontrolní orgány generálního ředitelství v celé sektě toho konkrétního celního ředitelství.

Odvádí tedy dovozce či distributor spotřební daň, když se sto padesáti gramový balíček Seralu prodává za třicet pět až čtyřicet korun? Odpovídá soudní znalec Robert Kafka.

Robert Kafka: Na poplatcích minimálně šedesát šest korun ze spotřební daně, když by tam byla nějaká základní nákupní cena, tak by bylo co počítáno v základní ceny, kde řekněme, že to je kolem šedesáti, šedesáti pěti korun, dvaadvacet procent cla z toho, ale zapomeňte na DPH, takže jenom z tohoto by to bylo tak stokoruna, možná sto deset korun, z tohoto balíčku by bylo odvedeno.

Takže závěr je jasný, buď se jedná o charitu ze strany výrobců, distributorů nebo prodejců tabáku ve prospěch kuřáků a nebo o daňový podvod, při kterém přichází stát o spotřební daň a další poplatky. O tom, že může jít o podvod, hovoří opět náměstek ředitele Odboru odhalování organizované trestné činnosti generálního ředitelství CEL Josef Novák.

Josef Novák: Došlo určitě k porušení daňových předpisů a je třeba tuto záležitost řešit.

Nejvýraznějšími dovozci tohoto tabáku, který podle našich informací pochází z Vietnamu, je i mimo jiné chebská firma LK Port, která je uvedena téměř na všech nálepkách u balíčku se Seralem. Zastihli jsme jednatele a majitele firmy LK Port Zdeňka Ptáčka.

Zdeněk Ptáček: Naše firma dovezla dva kontejnery drceného nezpracovaného tabáku, nefermentovaný.

Tvrzení majitele firmy je však v rozporu s názorem znalce. Jde jednoznačně o zpracovaný tabák, který podléhá spotřební dani. Jen od začátku tohoto roku do konce května se dovezlo podle internetu Ministerstva financí téměř dvě stě tun nezpracovaného tabáku. Pokud by se jednalo o takto špatně zařazený tabák, přišel by stát jen u spotřební daně o zhruba osmdesát osm milionů korun.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu