Nový psychiatrický pavilon v Ostravě má i stacionář pro děti

30. srpen 2022 08:10

Fakultní nemocnice Ostrava dokončila stavbu nového psychiatrického pavilonu. Včetně vybavení přišla na zhruba půl miliardy korun. Nemocnice slibuje, že díky novým prostorám výrazně rozšíří péči nejen o dospělé, ale i o dětské psychiatrické pacienty.

Primář oddělení psychiatrického ostravské fakultní nemocnice Petr Šilhán ukazuje učebnu, která je součástí denního stacionáře pro dětské psychiatrické pacienty. Od léta se tu dopředu připravovali na to, aby měli pro oddělení dost lékařů a dalších zdravotníků.

„Hodně čerpáme z lékařské fakulty, že k nám přicházejí medici, kteří tady procházejí výukou a seznamují se s pracovištěm i s námi,“ říká primář.

Otevření denního stacionáře umožní zvýšit počet děti, o které se tu postarají, až na pět tisíc za rok. Potřeba je to teď víc než dřív, vysvětluje Jan Uhlíř, vedoucí lékař dětské a dorostové psychiatrie.

„Vidíme, že dětí s psychiatrickou diagnózou přibývá. Může za to hodně i vliv pandemie, kdy ty děti byly dlouho izolovány a rozvinula se spousta úzkostných a depresivních poruch, emočně nestabilních poruch,“ dodává lékař.

Otevření denního stacionáře pro děti je největším přínosem nového pavilonu spolu s rozšířením lůžek pro dospělé pacienty. Součástí budovy jsou i prostory pro různé druhy terapií, například dílny vybavené pro práci s kovem.

Díky prosklené fasádě kolem vnitřního atria je v budově spousta denního světla. „Já mám ráda Otu Pavla – slunce je ten největší aspirin nebeských psychiatrů. Tak máme to atrium, které nám kompletně osvětluje všechny chodby,“ shrnuje architektka Dita Nováková, autorka návrhu, která musela řešit i spoustu zajímavých technických detailů.

První pacienty z celého Ostravska začnou v novém pavilonu přijímat v příštím týdnu.

Spustit audio

Související