Novým vlastníkem prvoligového fotbalu v Opavě bude firma z Dubaje

5. říjen 2018 07:10

Na poslední chvíli před volbami rozhodli opavští zastupitelé o prodeji tamního fotbalového klubu. Dvě třetiny akcií klubu SFC získá firma z Dubaje za 50 milionů korun a dalších deset let bude každoročně přispívat na provoz 25 miliony. Smlouvu o prodeji schválili zastupitelé i přesto, že investor zatím nezaplatil požadovanou zálohu. O privatizaci městského klubu usiluje radnice už mnoho let.

Až do noci svítila okna opavského magistrátu. Jednání o privatizaci prvoligového klubu SFC Opava trvalo celých pět hodin. Celou tu dobu jednací sál okupovali fotbaloví fanoušci. Většina z nich si prodej přála.

A smlouva o prodeji nakonec nejtěsnější možnou většinou hlasováním prošla. Znamená to, že klub nebude mít finanční těžkosti v dalších letech.

„Jsme rádi, že to dopadlo takto, i když to bylo na poslední chvíli, kdy končí volební období zastupitelstva. Ale my to ve sportu nebereme politicky, finance do sportu se získávají velice těžko,“ říká předseda představenstva SFC Marek Hájek.

Naprosto klíčové rozhodnutí zastupitelů pouhý den před volbami, investor, který vůbec nesložil požadovanou zálohu, to jsou důvody, proč hlasoval proti smlouvě zastupitel Marek Veselý, který i teď ve volbách kandiduje za ODS.

Opava jedná s francouzským investorem o vstupu do fotbalového klubu

SFC Opava

Nový vyhřívaný trávník sice na opavském stadionu ještě neleží, ale tamní fotbalisté už vědí, kdy na něm odehrají první zápas. Bude to 12. října v domácím poháru proti Jihlavě. A do konce října by mohla Opava mít i nového majitele.

„Je to nejistota, nevíme, kdo kupuje. Není právní identifikace subjektu, který si ten klub momentálně kupuje. Není právní jistota, co se bude s klubem dít dál, respektive s akciemi klubu – kam můžou doputovat ve velmi krátkém čase,“ říká zastupitel.

Opačný názor má primátor Opavy Radim Křupala, kandidát ve volbách za ČSSD. „V zásadě jsme dostali dvojnásobek kupní ceny nebo odhadu za tyto akcie. Pokud by například investor neplnil podmínky v rámci čtyř let, město by de facto dostalo zpátky za korunu,“ vysvětluje.

Novým majitelem opavského prvoligového fotbalu bude dubajská společnost Group Privee & Cie Limited. Jejím zástupcem je Martin Groh. „Kromě finanční stabilizace bychom se zaměřili na mládež, protože to je to nejdůležitější. Pro nás je to dost důležitá záležitost i vzhledem k investici, kterou děláme, protože je to investice do budoucna,“ říká Groh.

Z rozhodnutí zastupitelů vyplývá, že celá smlouva bude uzavřena a podepsána do konce října.

autor: mrk
Spustit audio