O chutích našich předků a pátrání po nezaznamenaných recepturách. Setkání s prof. Irenou Korbelářovou
Profesorka Irena Korbelářová je dáma, které našla vášeň a profesi v historii. Je děkankou Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a její pozornost přitahuje zdejší region a období raného novověku.
Laik si pod tím nepředstaví nic konkrétního, ale když k tomu přidáme třeba kulinární historii a kulturu, správně tušíte, že dojde na jídlo. O historických pokrmech, o pátrání po recepturách, které nebyly zaznamenány, o chutích našich předků, ale i o naší běžné současnosti, třeba v online výuce. O tom všem je rozhovor. Poslechněte si.
Související
-
Slezská univerzita v Opavě hledá tradiční rodinné recepty
Tradiční české recepty hledá Slezská univerzita v Opavě. Tamní zaměstnanci pracují na rozsáhlém projektu, který má oživit historii domácí kuchyně.
-
S Irenou Korbelářovou o projektu Kulinární dědictví českých zemí
Podělit se o staré rodinné recepty na jídla všední i sváteční. To mohou právě teď lidé v rámci projektu zaměřeného na naše kulinární dědictví.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.