O chystané tramvajové trati v Ostravě-Porubě se rozhodne v březnu

22. leden 2017

Příprava nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě pokročila. Vedení města zúžilo výběr variant, které mají vést do 7. a 8. obvodu, z původních čtyř na dvě.

Radní také rozhodli uzavřít smlouvy s firmou, která pro tyto trasy zpracuje projektovou dokumentaci. Bude to stát téměř 9 milionů korun. Odpůrci záměru zatím marně čekají na slibovanou veřejnou debatu.

„Město, ačkoliv celý podzim slibovalo diskuzi o jednotlivých variantách s občany a odborníky, tak k ní nedošlo. Bude se dělat projektová dokumentace na dvě varianty. Obě se dotýkají ulic, které chrání petice,“ říká Markéta Vysloužilová, hlavní iniciátorka petice proti tramvajím.

Petici podepsalo už více než 4000 lidí a stále jich přibývá. Obávají se zhoršení životního prostředí, kácení stromů a hluku.

Podle primátora Tomáše Macura (ANO) město stále nemá dost informací, aby projekt představilo. „Neumím si představit prakticky význam debaty, která by byla vedena z nuly. My potřebujeme tu debatu začít vést o konkrétních vlastnostech projektu. Abychom toho byli schopni, tak ty informace musíme mít,“ upozornil primátor.

Kampani, která by měla obyvatele se záměrem podrobně seznámit, má předcházet jednání se zastupiteli obvodů Poruba a Pustkovec. Nejpozději to má být v březnu.„V horizontu několika týdnů předstoupíme před zastupitele obou dotčených obvodů, abychom je informovali, a hlavně, abychom získali jejich souhlas,“ poznamenal Macura.

Pustkovec si už ale odhlasoval, že je proti tramvaji. Porubská radnice zatím vyčkává.

Čtěte také

Na stavbu za zhruba miliardu město spěchá kvůli podmínkám evropské dotace, která má pokrýt většinu nákladů. Příprava má byt z velké části hotová do konce roku.

„Tu dokumentaci potřebujeme, abychom dokázali lépe zaměřit a identifikovat pozemky, které budou potřeba, a zahájit případné výkupy, dodal primátor.

Vedení města slibuje moderní trať na úrovni 21. století s minimálními negativními dopady. Hlavními argumenty je ekologizace a návaznost na chystané záchytné parkoviště při výjezdu směrem na Opavu.

Tramvajová trať v Porubě
autor: Petra Sasínová
Spustit audio