O pracovní karantény mají zájem hlavně nemocnice, sociální zařízení už méně

8. únor 2022 07:20

Přibližně stovku žádostí o takzvané pracovní karantény už vyřídili krajští hygienici. Zájem mají hlavně nemocnice, o něco méně pak sociální zařízení. Pracovní karantény využívají organizace, které trápí nedostatek zaměstnanců. Do služby tak můžou dát i třeba covid pozitivní ošetřovatelky, které nemají žádné příznaky nemoci.

Takzvanou pracovní karanténu v jednom případě využilo třeba ostravské Alzheimer centrum. „Využili jsme ji u jedné zaměstnankyně, která neměla žádné viditelné potíže ani teplotu, nicméně jí vyšel pozitivně antigenní test,“ vysvětluje ředitelka Markéta Navrátilová, která takto musela řešit podstav zaměstnanců. „Dostala ertrojkový respirátor, ke klientům docházela v rukavicích a ochranném plášti, stravovala se mimo společné prostory. A čekali na výsledek PCR testu. Ten byl naštěstí negativní, takže mohla v práci pokračovat bez omezení,“ dodává.

Čtěte také

Ke stejnému kroku ze stejných důvodů musel přistoupit i Domov pro seniory Korýtko z Ostravy. „U nás šlo o sedm lidí – zaměstnanci, kteří byli v rizikovém kontaktu s covid pozitivním zaměstnancem, ale jsou nezbytní pro zajištění péče. Podmínkou samozřejmě je, že nesmí mít klinické příznaky,“ říká ředitel Jan Seidler.

Krajská hygienická stanice zatím vyřizovala zhruba stovku žádostí o pracovní karantény. „Od poskytovatelů zdravotní či sociální služby přijímáme žádosti, které musí splňovat určité náležitosti. To znamená, že žadatel musí řádně odůvodnit, že v rámci jeho provozu je ohroženo řádné zajištění poskytování zdravotních nebo sociálních služeb pro míru nepřítomnosti zaměstnanců,“ říká mluvčí hygieniků Aleš Kotrla s tím, že zatím bylo vyhověno téměř 100 procentům žádostí.

Podle něho ve většině případů o pracovní karantény žádají zdravotnická zařízení. U sociálních služeb bylo žádostí podstatně méně.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související