O tom, že je voda užitečná, není pochyb. Dnes pro vás máme pár triků do kuchyně, ve kterých hraje voda hlavní roli

Dnes mám pro vás několik osvědčených rad našich maminek a všechny se točí kolem vody.

Sklenice s horkým nápojem nepraskne, když ji před použitím vložíte do vody studené a budete pomalu zahřívat. Jitrnice při ohřívání nepukne, když ji předtím na chvilku ponoříte do vody horké.

Krásného řezu dortu nebo rolády snadno docílíte, když nůž vždy před zakrojením ponoříte do ledové vody. A naopak teplých chléb vytažený z trouby nejlépe nakrájíte, když nůž zahřejete ve vodě vařící. Tolik několik prostých rad, které opravdu fungují. Stačí to vyzkoušet.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.