Obavy ostravských vysokoškoláků z uplatnění

19. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Většina ostravských vysokoškoláků je přesvědčena, že nenajde vhodnou práci v místě bydliště. Vysoká míra nezaměstnanosti a pozvolný příliv investorů na severní Moravu už několik let studenty odrazuje. Jedna z největších universit VŠ Báňská v Ostravě zpracovala sociologický průzkum mezi posluchači. Výsledky potvrzují, že studenti se nebrání odstěhování za prací, daleko od domova.

Průzkum mezi studenty zorganizovalo Infocentrum VŠ Báňské. Prezident Infocentra Roman Kozel potvrdil, že výsledek byl až příliš jednoznačný.

Roman Kozel: Ta čísla jsou docela zajímavá, protože jsme mimo jiné také zjistili, že 90 % studentů předpokládá, že po absolvování VŠ nebude pracovat v kraji, kde v této chvíli bydlí. Velká řada studentů pochází především z Ostravy a okolí a uplatnění v tomto kraji v této chvíli zrovna není odpovídající kvalitám našich absolventů.

Studenti jsou také ochotni za prací pravidelně dojíždět. Překážkou nejsou ani desítky kilometrů.

Roman Kozel: Což zase vypovídá o celkovém stavu nabídky zajímavých, kvalitních zaměstnání pro naše absolventy.

Názory studentů tento průzkum potvrdily. Někteří jsou ale přesvědčeni, že práce se dá najít všude, i na Ostravsku. Musí se ale počítat s kompromisem, co se týče kvalifikace.

Student: Myslím si, že když člověk bude chtít, sežene si i tady nějaké zaměstnání. V Ostravě už jsou také nějaké podniky, ale na druhou stranu se jim nedivím. Ono je pěkné říci ano, půjdeme pryč, ale samozřejmě Brno, Praha, tam asi budou větší nabídky, ale zase bude vždycky záležet na tom samotném člověku, jak se s tím popere.

Odliv absolventů VŠ vnímá také Vít Ruprych ze Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska. Jak podotkl, kvůli slabší ekonomice vázne také zájem o některé studijní obory.

Vít Ruprych: Ty problémy z hlediska nezaměstnanosti tady jsou. Na druhou stranu znám situaci, že velké firmy, které tady působí v regionu, dneska těžko hledají lidi, kteří by třeba působili v hornictví nebo ve velkých firmách. To znamená, že studenti samozřejmě vidí, že situace je tady jakýmsi způsobem vážná, že neproběhla ještě restrukturalizace těch velkých firem, tak samozřejmě nemají zájem ty obory studovat.

Určitou nadějí je chystaný dlouhodobý program Moravskoslezského kraje, na kterém se podílí KÚ. V obrat k lepšímu věří také ostravský primátor Čestmír Vlček, a to v souvislosti s dalším příchodem významných investorů.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu