Obce lákají turisty na horskou dráhu a westernové městečko

19. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Dva velké projekty na podporu cestovního ruchu vznikají na Novojičínsku. V Odrách bude ještě během léta otevřena nová horská dráha. Jen o pár kilometrů dál, v Suchdolu nad Odrou, vyroste westernové městečko.

Nová horská dráha vzniká v oderské místní části Tošovice. Visutá konstrukce s celoročním provozem, která rozšíří stávající lyžařský areál, je těsně před dostavbou a zprovoznit se má ještě do konce prázdnin. Investiční náklady přesáhnou 20 miliónů korun. Tři milióny přispěje Evropská unie a jeden milión poskytne Moravskoslezský kraj. Atrakci popsal její budoucí provozovatel Josef Hein. "Je to asi kilometr dlouhá horská dráha, na které jezdí dvojbob pro děti i pro dospělé. Má necelých 80 metrů převýšení, kolem patnácti zákrut. Slouží to k rekreačním účelům."

Podobná horská dráha funguje od loňského roku také v Mostech u Jablunkova. Město Odry se na stavbě nové atrakce finančně nepodílí. Jeho návštěvnost přesto ovlivní tím, že ještě letos opraví příjezdovou silnici do Tošovic. Starosta Pavel Matůšů je rád, že po aquaparku, lyžařském areálu a nové hale budou mít lidé další možnost sportovního vyžití. "Já si myslím, že nám to určitě pomůže. Turisté přijedou nejen v zimě, ale i v létě a rozhodne nabídka služeb. Ne všichni se jen koupají, ne všichni jenom lyžují a ne všichni jen jezdí na kolech, takže je to třeba skloubit."

Logo

Zajímavá atrakce jiného druhu má obohatit nedaleký Suchdol nad Odrou. Bude tam westernové městečko. Během několika let vznikne v těsné blízkosti železničního nádraží. Na skoro dvacetimiliónový soukromý projekt přispěje z poloviny Evropská unie a kraj. Jak uvedl autor projektu Mojmír Bartoň, westernové městečko se stylovým nádražím, salónem nebo pueblem bude mít i řadu dalších atrakcí. "Hody oštěpem, hody na plechovky, střelba z luku, střelba z pistole nebo ze vzduchovky. Mělo by tam být i akční divadlo. To znamená jako hlavní bod programu nějaká hodinová scénka."

V sousedství suchdolského westernového městečka má v budoucnu vyrůst i hotel.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio