Obce si začínají samy vyrábět elektřinu i teplo. Využívají sluneční energii

17. říjen 2019 09:40

Město Budišov nad Budišovkou na Opavsku zkouší výjimečný způsob vytápění a výroby elektřiny. Tři městské budovy současně zásobuje veškerou energií ze Slunce, včetně školní jídelny, a systém je díky bateriím odolný vůči výpadkům elektrického proudu. Město by mělo ročně ušetřit stovky tisíc korun.

Přímo na radnici na monitoru můžeme sledovat spotřebu elektřiny, tepla i ušetřené zplodiny z komínů, kdyby tady byly klasické kotelny. A v té nové to podle Slavomíra Jaši, který má tuto malou energetickou síť na starosti, pracuje automaticky úplně samo.

Začalo to tím, že chtělo město vyměnit staré kotle za nové a skončilo to tím nejmodernějším, co se dá udělat, zatím ve zkušební době. „Topíme, svítíme, elektřinu máme. Dokonce, kdyby elektřina vypadla, máme záložní zdroj na 12 hodin,“ dodává starosta Budišova Patrik Schramm (ODS).

To všechno přitom jako jediné odběrné místo. Dohromady i se státní dotací za zhruba 6,5 milionu korun.

A přidají se i další obce v okolí. Takzvaný model Budišov bude třeba v Brance u Opavy, kde je nutné tak jako tak opravit zchátralý obecní dům i s kulturním sálem. „Vyrobenou elektřinu bychom potom posílali do přilehlých budov mateřské a základní školy a do mateřské školy bychom posílali i teplo,“ potvrdil tamní starosta Michael Rataj (STAN).

Na Opavsku se tak rodí zřejmě docela hustá síť takzvaných lokálních distribučních soustav. V režii i velmi malých vesnic.

autor: mrk
Spustit audio