Obchodování s policejními odposlechy

21. říjen 2003
Pod kůži

Na jednoho z nejvýznamnějších obchodníků se zbraněmi nasadila Policie odposlech. Důvod? Podezření z nelegálních obchodů se zbraněmi. To se potvrdilo a Petr Černý byl zatčen. Při domovní prohlídce čekalo na policisty ovšem překvapení v podobě přepisů policejních odposlechů. Je možné, že se s policejními odposlechy potají obchoduje? Odpověď na tuto otázku hledali redaktoři Klekánice. Hovoří Pavel Janošec, Česká televize Ostrava.

V této kauze jde o únik tajných odposlechů z policie. Na počátku celého případu bylo ale něco jiného, obchod se zbraněmi. Policie totiž přišla na to, že se přes letiště Mošnov pašují zbraně do ciziny. Na podezřelé podnikatele a jejich komplice nasadila speciální tým. Koncem loňského roku padla první obvinění. Více už mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Jsou tam obviněni tři lidé. Jde o spolupachatelství pro trestní čin porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

Obviněným v celé kauze je jeden z nejvýznamnějších obchodníků se zbraněmi, Petr Černý z firmy MPI Trading. Zlom případu však přišel v okamžiku, kdy policisté ve firmě Černého provedli domovní prohlídku. Našli tam přepisy odposlechů, které v uplynulých třech letech pořizovala sama policie se souhlasem soudu. Z nadějné policejní akce se stala blamáž. K možnosti úniku tajných záznamů odposlechů se teď vyjadřuje předseda branně-bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, Jan Vidím.

Jan Vidím: Vím jenom o tom vývozu nějakých zbrojních systémů do nevhodné země, ale o nějakých dalších kolatacích s tím spojených vůbec nic netuším, to slyším od vás teď poprvé, že u toho obviněného podnikatele se našly anotace nebo stručné výtahy z odposlechů.

Podnikatel Petr Černý se jakémukoliv vyjádření brání. V osobním rozhovoru, který jsme nemohli natáčet, nakonec podnikatel přiznal, že odposlechy u něj ve firmě nalezeny byly. Zjistili jsme, že tím, kdo mu mohl odposlechy předat, je detektiv elitního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Fiala. Z lidí, kteří měli přístup k databázi odposlechů, byl jediný, kdo se s podnikatelem Černým scházel. Jaké je tedy stanovisko detektiva Fialy?

Jiří Fiala: Já nechci zkoumat, co od koho, vytřiďte si to, vyhodnoťte si to, já vám říkám, co já vím, za tím si budu stát. když si někdo myslí opak, no tak ať dělá to, co dělá.

Počet policejních odposlechů dramaticky narůstá. Jen za uplynulý rok nasadila policie na občany, podnikatele a úředníky skoro deset tisíc odposlechových zařízení. To je takřka třicetkrát více, než tomu bylo v roce 2000. Nikdo zatím neví, kdo zaručí, že se nebude opakovat únik tajných informací jako v kauze podnikatele Černého.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu