Obdivovatel Breivika skončil v rukou ostravské policie

18. srpen 2012
Zprávy , Zprávy

Stovky nábojů, výbušniny a dokonce leteckou pumu objevili kriminalisté v bytě devětadvacetiletého muže z Ostravy. A kromě toho i části policejní uniformy či maják. Muž zřejmě podle všeho sympatizoval s norským masovým vrahem Andersem Breivikem. Jeho jméno využíval například v elektronické poště.

Obviněný muž byl již pětkrát trestaný. Před dvěma lety výbušniny totiž vyzkoušel naostro poblíž dálnice D1 v Ostravě. Z mostu odpálil nálož nastraženou v neobydlené dřevěné budově přečerpávací stanice.

Čtěte také

Zbrojní arzenál schovával v bytě na panelovém sídlišti v Ostravě, kde také například zkoušel účinnost samopalu. Nebezpečná desítkám lidí pak byla zejména letecká puma.

„Zajistili jsme leteckou pumu, která při iniciaci dosáhne teploty několika tisíc stupňů a hoří po dobu šesti minut. Prakticky nejde uhasit, takže v případě, že by chytla, dokážete si představit následky, které by vznikly, když v domě bydlí několik desítek lidí,“ poznamenal ostravský kriminalista Radovan Vojta.

Kriminalisté uvedli, že mladík se zřejmě připravoval na závažný čin, při kterém se chtěl možná vydávat za policistu.

„Při domovních prohlídkách byly zajištěny části uniforem ať již Policie ČR, či vězeňské služby. Byly zajištěny i některé další součástky policejní výbavy – maják a kartičky s nápisem POLICIE,“ vysvětlil ostravský policejní ředitel Tomáš Tuhý, proč ho začala policie považovat za českého Breivika.

Mladý Ostravan může strávit za mřížemi až osm let. Policisté už ho obvinili z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Muž měl v bytě instalován nástražný systém

Muže zatkli ostravští policisté již 10. srpna, neboť se důvodně obávali, že v jeho bytě je nastražen výbušný systém z letecké pumy. Při zatýkání zasahoval také Útvar rychlého nasazení z Prahy. Součástí zásahu bylo i rušení mobilního signálu, aby nemohlo dojít k odpálení nastraženého systému, který, jak se později ukázalo, byl v bytě opravdu instalován a byl funkční.

Policie zabavila v bytě muže z Ostravy bohatý zbrojná arzenál

Sousedé vnímají zatčeného muže spíše jako podivína, který své okolí rušil častým odpalováním zábavné pyrotechniky, než jako pravicového extremistu.

Anders Breivik, jehož jménem kryl muž z Ostravy svoji identitu na internetu, nastražil výbušný systém v norském hlavním městě Oslu, kde následná exploze zabila osm lidí. Následně se přemístil na ostrov Utöya, kde se konalo letní soustředění mladých sociálních demokratů. Začal do nich chladnokrevně pálit. Než se vzdal policii, zabil 69 převážně mladých lidí.

autoři: tif , iha
Spustit audio