Obec Nové Heřminovy možná zmírní svůj odmítavý postoj ke stavbě přehrady

27. duben 2017

Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku možná zmírní svůj odmítavý postoj ke stavbě přehrady na řece Opavě. Vyplynulo to z večerní debaty místních se zástupci Povodí Odry. I když by se nádrž měla stavět už za tři roky a vykoupených je 98 procent pozemků, obec pořád nemá dořešený územní plán. To celou přípravu blokuje. Vše teď ale nasvědčuje tomu, že by se mohly obě strany pokusit o nějakou dohodu.

Sál v místní restauraci zaplněný do posledního místa a diskuze je tady jako při každém veřejném setkání místy hodně bouřlivá.

O přehradě vláda rozhodla už v roce 2008, pořád jsou tady slyšet ale obavy a hlavně strach co bude. Přesto ale přibývá těch, co se s přehradou postupně smiřují.

Nejde o málo. Kompenzace, které by obec mohla získat, přesahují 420 milionů korun. Pokud obec bude blokovat úpravu územního plánu, hrozí, že o tyto peníze přijde.

„Myslím, že v této fázi už to není o tom, jestli přehrada bude nebo ne, ale jde o budoucí rozvoj obce. Už jsme absolvovali dvě besedy, zájem občanů o diskuzi je, takže doufám, že se nakonec domluvíme,“ říká generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Přesto byla na tomto zatím posledním jednání znát určitá změna. Starosta Ludvík Drobný (NEZ) potvrdil, že už se chystá na jednání s Povodím Odry.

„Zatím všechna jednání ztroskotala na tom, že se ochrana obce musí odvíjet od přehrady. Tím pádem jsme neměli o čem diskutovat. Teď přišla nabídka jednat separátně o ochraně obce, což jsem přivítal a okamžitě souhlasil,“ dodal starosta.

A to přivítala i Pavlína Daňková, jedna z obyvatelek, které se už oficiálně obrátily na vedení obce s výzvou, aby obec dále přehradě nebránila. „Já jsem z dnešní besedy nadšená. Věřím ve zdravý rozum a že ty peníze opravdu budeme mít,“ doufá.

Vedení obce by se dnes mělo setkat se svým právním zástupcem a konzultovat další kroky.

autor: mrk
Spustit audio