Objet svět trolejbusem. Parta nadšenců z Brna už má vůz, pořídila si ho v Opavě

4. březen 2021

Parta nadšenců z Brna chystá velmi zvláštní expedici. Chtějí objet zeměkouli neobvyklým dopravním prostředkem – trolejbusem. Na první pohled neřešitelný úkol už mají vymyšlený a dokonce už si i trolejbus pořídili. Byli jsme u toho, když vysloužilé, ale zachovalé vozidlo přebírali v opavském dopravním podniku.

První prohlídka trolejbusu. Bude tady všechno – ložnice i obývák – pro asi deset lidí. „Vzadu by byly určitě baterky, tady řadu těch sedadel chceme předělat postele, tady si hodíme gaučík, tam bude kuchyně, lednička,“ ukazuje Albert Fikáček, původem z Opavy.

Strategie vypadá jednoduše. Vybrat takovou trasu, aby co nejvíce vedla pod trolejemi. Pomůžou baterie i pomocný dieselový motor, který je součástí tohoto trolejbusu.

„První etapa je do Vladivostoku. Rusko má spoustu trolejbusových měst, takže pro nás to bude ráj. Oproti třeba Spojeným státům americkým, kde je trolejbusových linek málo. Tam budeme ale používat Superchargery od Tesly, kterých mají hodně,“ nastiňuje plány Fikáček s tím, že vyrazit chce v srpnu. Návrat předpokládá za pár let.

Nebude to ale tak, že by jeli celou dobu všichni. V plánu je průběžné střídání posádky.

Trolejbus opavského dopravního podniku, kterým cestovatelé chtějí objet svět

Patnáct let starý trolejbus je podle opavského dopravního podniku v dobrém stavu a měl by to vydržet. Expedice musí ale porazit i byrokracii – přece jen pojede drážním vozidlem.

Určitě budeme u startu nejdelší trolejbusové linky na světě, která je pořád otevřená i dalším zájemcům. Místa na gauči v pojízdném obýváku ještě jsou.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související