Obnova dřevěného kostela v Gutech by měla začít v létě

16. květen 2019 10:20

Obnova dřevěného kostela v Třinci-Gutech začne zřejmě v létě. Ostravsko-opavské biskupství už má připravený projekt, teď potřebuje získat stavební povolení.

Památka shořela před dvěma lety, tehdy ji úmyslně zapálili tři mladíci. Podle vedoucího stavebního odboru biskupství Václava Kotáska by hrubá stavba měla být hotová příští rok, vybavení se ale bude doplňovat ještě několik let.

„Vlastní stavba příští rok určitě bude. Ale co se týče vybavení, to se už samozřejmě nebude vracet do původního stavu, bude tam novodobé vybavení. S dokončováním interiéru počítáme v roce 2021 a možná i později,“ říká Václav Kotásek.

Požár kostela v třineckých Gutech

Když 2. srpna 2017 shořel v třinecké části Guty dřevěný kostel Božího těla z 16. století, nejen památkáři byli v šoku. Velká část jeho vybavení totiž byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století.

Nejstarší dochovaný dřevěný kostel na Těšínsku pocházel ze 16. století. Svědčil o tom například letopočet 1563 na portálku v interiéru nebo zvon s datem 1565. V tomto období bylo dominantním vyznáním obyvatel Těšínského knížectví luteránství.

Období, kdy kostel náležel evangelíkům, připomínalo několik památek dochovaných v interiéru. Evangelickým bohoslužbám byl odňat v březnu 1653 císařskou rekatolizační komisí a předán do správy katolickým farářům ze Stříteže.

autor: mot
Spustit audio

Související