Obnova Hlučínského jezera patří k prioritám protipovodňových opatření

26. leden 2017

Hlučínské jezero, jedna z největších rekreačních ploch na Ostravsku, je v havarijním stavu. Na nutnou investici do protipovodňových opatření město stále čeká.

Letos uplyne přesně 20 let od ničivých záplav, které postihly hlavně Moravu, Slezsko a východní Čechy. Dodnes se nepodařilo odstranit všechny škody. Třeba havarijní stav Hlučínského jezera, jedné z největších rekreačních ploch na Ostravsku. Termín zahájení sanace se posouvá už několik let.

Hlučínské jezero má přes 130 hektarů. „Vypadá malebně, ale je to jen zdání,“ říká hlučínská místostarostka Blanka Kotrlová (ANO). „V hrozném stavu jsou hráze i nápusť i výpusť,“ dodává.

„Protržením těch hrází by opravdu byla zasažena celá ostravská aglomerace,“ potvrzuje velké riziko záplav i starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Dlouho se nic nedělo. Projekt celkově za 800 milionů korun nakonec ministerstvo financí navrhlo rozdělit na dvě části. A město souhlasilo.

„Máme zprávu o tom, že ministerstvo financí bude zadávat rozdělení projektu na potřebnou, nutnou část a na tu jakoby developerskou,“ dodává starosta.

Teď už je všechno v rukou státu. Zjistili jsme, že ministerstvo financí počítá s rozdělením projektové dokumentace někdy koncem tohoto roku. Podle aktuálního vyjádření ministerstvo průmyslu a obchodu podpořilo záchranu Hlučínského jezera jako letošní prioritu.

Ministerstvu financí teď už nebrání nic, aby vypsalo veřejnou zakázku. „Snad se to zase někde nezasekne,“ doufá starosta. „Věřím, že alespoň nějaké přípravné práce v letošním roce již začnou,“ dodává.

Oprava břehů, mostů a dalších protipovodňových opatření by mohla stát odhadem asi 400 milionů korun.

autor: mrk
Spustit audio