Obnovená chata Libušín by se mohla otevřít na výročí požáru v březnu příštího roku

24. duben 2019 14:00

Stavební práce na obnově Libušína by mohly být dokončeny do října letošního roku. V objektu se provádějí práce v interiéru. Chata vyhořela v březnu 2014.

Vyhořelý Libušín na Pustevnách v Beskydech by se po obnově mohl veřejnosti otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je výročí požáru na začátku března. Informoval o tom Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, které Libušín spravuje. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci z 2. na 3. března 2014.

Stavba nového Libušína začala v létě 2017. "Stavební práce na obnově Libušína bychom rádi dokončili do října letošního roku," uvedl Ondruš. Pak bude podle něj na řadě instalace gastro zařízení a interiérového vybavení a kolaudace stavby. V objektu se nyní dělají práce v interiéru, například omítky, rozvody elektřiny, podlahové konstrukce či zabezpečovací zařízení. Jsou již vybrané firmy, které dodají nábytek i gastro vybavení.

FOTO: Trámy na obnovu Libušína opracovávají tesaři ručně jen sekerou

Vyhořelý Libušín

Tři roky po ničivém požáru Libušína už vzniká jeho vědecká kopie. Nové trámy vyrábí tesaři ručně.

Zajímavostí bude systém, který bude hasit případný požár, a to pomocí plynu. Kvůli tomu je v objektu umístěna speciální folie, která zabrání úniku plynu. V případě požáru technologie pustí plyn, který požár uhasí. "Jde o unikátní technologii v republice. Už jsme ji zkoušeli v praxi, funguje to," řekl technický náměstek muzea Milan Gesierich.

Obnova Libušína by měla vyjít na 100 milionů korun. Objekt bude mít mírně jiné barvy, vrátí se do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Tělo stavby bude světlejší, změní se i odstíny barev, červená nebude tak výrazná jako dříve, dřívější bílá bude lehce do okrova.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související