OBRAZEM: Centrum Ostravy zdobí nová monumentální malba polského umělce

29. září 2020

Velkoplošná malba zdobí ode dneška fasádu domu v centru Ostravy. Muralartové dílo o rozměru 18,4 krát 11,2 metru zobrazuje koně, jako historický symbol města, a části ostravských budov.

Muralart je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru.

Polský umělec Mariusz M-City Waras na malbě pracoval týden a návrh malby vytvořil společně s kurátorkou Alexandrou Krolikovou. Nazvali ji Skok.

„Je to alegorie, metafora a estetika urbanismu, zaměřená na unikátnost Ostravy a její příběhy," řekla koordinátorka ostravského projektu Michaela Dvořáková. Projekt podle ní navíc otevírá debatu nad pořádáním pravidelných muralartových akcí ve městě.

Autor malby se narodil v roce 1978 v Gdyni v Polsku. Malíř, grafik, ilustrátor i kurátor současného umění je absolventem grafického oddělení Akademie výtvarných umění v Gdaňsku. Od roku 2015 působí jako profesor na Fakultě malířství a nových médií na akademii umění ve Štětíně, kde provozuje vlastní malířské studio street artu. Ve své tvorbě používá techniku šablonové malby, kdy speciální šablony, obvykle vystřižené z lepenky nebo silné fólie položí na natřený povrch a poté pokryje barvou.

Velkoplošná malba zdobí fasádu domu v proluce centra Ostravy v Nádražní ulici

Jeho díla je možné vidět ve Varšavě, Berlíně, Paříži, Sao Paulu, Rio de Janeiru, Bolzanu, Londýně, Bogotě, Tokiu, Istanbulu, Melbourne, Tchaj-wanu a dalších světových metropolích. Podle Dvořákové malbu pro Ostravu tvořil za výrazně nižší cenu, než je obvyklé. Jeho honorář je 35.000 korun.

zdroj: ČTK