Obří hlavy ženichů, nevěst, soudců i zvířat aneb Za unikátními masopustními maskami do Zákup!

Je libo obří hlavu soudce, ženicha a nevěsty, koňskou hlavu, nebo jen elegantní škrabošku? Nastal každoroční masopust a s ním divoké reje, karnevaly a průvody masek.

Jedny z nejzajímavějších a také nejunikátnějších masopustních masek na světě se vyrábějí u nás, v Zákupech na Českolipsku. Už v roce 1884 tam založil sudetský Němec Eduard Held svou První rakouskou továrnu na patentní listy a luxusní papír. A brzy k papírenské výrobě přidal i masky, jakou jsou obří hlavy zvířat i lidí, a také obrovské ruce, nohy a hudební nástroje.

Dědictví Rudolfa Helda dodnes udržuje Zdeněk Rydygr se svými spolupracovníky. Masky vyrábějí stejnou technikou jako jediní v Evropě – kousky papíru prosycené lepidlem se vlepují do starých forem, po uschnutí se ostříhají, ručně vytlučou a vymalují a nastříkají lakem.

Každá maska je unikát. Výroba je velice náročná a dodržuje se tradiční postup, nejkrásnější jsou obří hlavy, které každoročně putují i do Holandska a do Francie.

Masopustní masky ze Zákup

Za tajemstvím masek a masopustních písní v podání souborů Musica Bohemica, Konrádyho dudácké muziky a Hradišťanu se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio